UE o să lanseze o nouă platformă pentru a contracara dezinformările Rusiei și Chinei

Share

În fața îngrijorărilor tot mai mari legate de un „nou val” de imagini, videoclipuri și site-uri web înșelătoare, Uniunea Europeană va lansa o nouă platformă menită să contracareze campaniile de dezinformare desfășurate de Rusia și China pe platformele de socializare.

Anunțul a fost făcut de șeful diplomației europene, Josep Borrell, care a adăugat că este nevoie de „a înțelege cum sunt organizate aceste campanii de dezinformare (…) pentru a identifica actorii manipulării”, scrie Politico.

Mai mult decât atât, Borrell a vorbit și despre un nou val de dezinformare, în cadrul căruia imaginile, videoclipurile și website-urile sunt fabricate pentru a mima instituții media. Conform șefului diplomației europene, acest fenomen se răspândește „cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a luminii pe rețelele sociale și serviciile de mesagerie”.

Denumit Information Sharing and Analysis Center, noul proiect se va afla în cadrul serviciilor externe ale UE, Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), și va încerca să urmărească manipularea informațiilor de către actori străini. Cu toate acestea, platforma va încerca, de asemenea, să se coordoneze cu cele 27 de țări ale UE și cu o comunitate mai largă de ONG-uri.

Scopul este de a facilita comunicarea între state și alți actori care dețin informații despre amenințările emergente de dezinformare, cum ar fi agențiile și ONG-urile, în încercarea de a aborda aceste provocări mult mai rapid.

Încă de la începutul invaziei Ucrainei, relatările de dezinformare s-au concentrat în principal asupra războiului. Stratcom, o altă unitate a UE care se ocupă de dezinformări, a dezvăluit că canalele diplomatice rusești și chineze au fost implicate în mod special în acest efort.

Experți în dezinformare vor fi detașați în birourile UE de la nivel mondial

În plus, liderul diplomației europene a anunțat, de asemenea, că fiecare birou al UE din întreaga lume va avea experți în dezinformare pentru a contracara narațiunile false răspândite de actori maligni, inclusiv Rusia și China.

„Toate delegațiile noastre vor fi dotate cu experți în combaterea dezinformării în multe părți ale lumii, pentru ca vocea noastră să fie mai bine auzită”, a declarat Josep Borrell în cadrul unei conferințe publice organizate la Bruxelles, potrivit Euronews.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Două căprioare, eliberate din captivitate de autorități în raionul Nisporeni

Într-o acțiune promptă și decisivă, inspectorii pentru Protecția Mediului din raionul Nisporeni au reușit să elibereze două căprioare ținute ilegal în captivitate de un locuitor al satului Odobești. Autoritățile au fost sesizate de un cetățean vigilent, iar intervenția lor rapidă a dus la salvarea animalelor. Inspectorii s-au deplasat la fața locului imediat după primirea alertei

NATO păstrează 500.000 de militari în alertă din cauza amenințării rusești

În contextul creșterii tensiunilor cu Rusia, Alianța Nord-Atlantică (NATO) a mobilizat 500.000 de militari pentru a contracara posibilele agresiuni ale Moscovei. Acest pas vine după o serie de evenimente ce au consolidat temerile legate de intențiile expansioniste ale Rusiei, printre care anexarea Crimeei în 2014 și invazia Ucrainei în 2022. În ultimii zece ani, NATO

Copiii din raioanele Cahul și Rezina beneficiază de servicii stomatologice gratuite

În perioada 22-25 iulie, copiii din raioanele Cahul și Rezina vor avea acces la servicii stomatologice gratuite oferite de echipe mobile de medici specialiști. Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), aceste servicii vor fi disponibile pentru copiii din localitățile Taraclia de Salcie și Doina. Pe lângă aceste servicii stomatologice, un complex radiodiagnostic mobil

China plănuiește să crească vârsta de pensionare, acum cea mai scăzută din lume

China intenționează să mărească treptat vârsta de pensionare, în prezent cea mai scăzută din lume, pentru a permite oamenilor să lucreze mai mult timp și pentru a reduce presiunea asupra sistemului de pensii, în contextul în care multe provincii se confruntă deja cu deficite, informează agenția Reuters. Această reformă este urgentă, având în vedere că

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share