Superprofiturile Norvegiei din gaze naturale vor ajunge în Ucraina

Share

Oslo nu profită de pe urma războiului și intenționează să mărească ajutorul acordat Ucrainei și să distribuie generațiilor viitoare profituri extraordinare din creșterea exporturilor de gaze și petrol, a declarat premierul Jonas Gahr Støre.

În timpul unei vizite la o fabrică de gaz natural lichefiat din apropierea orașului Hammerfest, cel mai nordic al Europei, șeful guvernului norvegian a sugerat că țara sa ar putea deveni în curând unul dintre cei mai mari donatori ai Ucrainei.

Intenționăm să menținem un nivel ridicat de asistență pentru Ucraina. Norvegia este o țară norocoasă. Avem venituri, avem posibilitatea de a schimba ceva și avem această responsabilitate

Jonas Gahr Støre
Prim-ministrul Norvegiei

Potrivit lui Støre, nu toți banii proveniți din vânzarea de petrol și gaze merg la buget.

Ei merg la fondurile de pensii, iar acesta este modul nostru de a distribui veniturile între generațiile viitoare”, – a spus șeful guvernului norvegian.

În 2022, Norvegia și-a crescut exporturile de energie pentru a compensa scăderea și, ulterior, oprirea completă a livrărilor de gaze rusești către Europa în urma invaziei Ucrainei de către Kremlin.

Această țară scandinavă a devenit cel mai mare furnizor de gaze către UE. Anul acesta guvernul norvegian proiectează cel mai mare excedent bugetar din istorie.

Potrivit premierului norvegian, în zilele următoare va fi anunțat un „pachet de asistență multianual” pentru Ucraina, precum și pentru cele mai sărace țări afectate de inflația globală, inclusiv creșterea prețurilor la alimente.

Støre a menționat că Oslo va trimite ajutor la Kiev atât militar, cât și pentru refacerea infrastructurii.

În noiembrie, Norvegia a anunțat alocarea a 2 miliarde de coroane (circa 190 de milioane de euro) Ucrainei pentru achiziționarea de gaze prin Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

O nouă companie aeriană vine în Republica Moldova

O nouă compania low-cost va ateriza în curând pe Aeroportul Internațional de la Chișinău, susține ministrul Infrastructurii Andrei Spînu. „Eurowings, compania low-cost a grupului Lufthansa, va zbura de la Chișinău spre Stuttgart și Cologne, Germania. Primele zboruri vor începe din 1 mai 2024. Biletele vor fi disponibile începând cu săptămâna viitoare. Chișinău – Stuttgart: în

Singapore vrea să-și construiască insule artificiale pentru a-și proteja teritoriul

Singapore intenţionează să construiască insule artificiale în largul coastei sale estice pentru a-şi proteja o parte a teritoriului de creşterea nivelului mării cauzată de schimbările climatice. Studiile de inginerie şi de impact asupra mediului ce vor fi realizate în cadrul unui proiect denumit „Long Island” vor începe în 2024 şi vor dura cinci ani, a

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi în valoare totală de peste 3,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii și a programelor de studii. Investițiile sunt susținute de Proiectul „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială. Cu resursele alocate instituția va conceptualiza

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share