Superprofiturile Norvegiei din gaze naturale vor ajunge în Ucraina

Share

Oslo nu profită de pe urma războiului și intenționează să mărească ajutorul acordat Ucrainei și să distribuie generațiilor viitoare profituri extraordinare din creșterea exporturilor de gaze și petrol, a declarat premierul Jonas Gahr Støre.

În timpul unei vizite la o fabrică de gaz natural lichefiat din apropierea orașului Hammerfest, cel mai nordic al Europei, șeful guvernului norvegian a sugerat că țara sa ar putea deveni în curând unul dintre cei mai mari donatori ai Ucrainei.

Intenționăm să menținem un nivel ridicat de asistență pentru Ucraina. Norvegia este o țară norocoasă. Avem venituri, avem posibilitatea de a schimba ceva și avem această responsabilitate

Jonas Gahr Støre
Prim-ministrul Norvegiei

Potrivit lui Støre, nu toți banii proveniți din vânzarea de petrol și gaze merg la buget.

Ei merg la fondurile de pensii, iar acesta este modul nostru de a distribui veniturile între generațiile viitoare”, – a spus șeful guvernului norvegian.

În 2022, Norvegia și-a crescut exporturile de energie pentru a compensa scăderea și, ulterior, oprirea completă a livrărilor de gaze rusești către Europa în urma invaziei Ucrainei de către Kremlin.

Această țară scandinavă a devenit cel mai mare furnizor de gaze către UE. Anul acesta guvernul norvegian proiectează cel mai mare excedent bugetar din istorie.

Potrivit premierului norvegian, în zilele următoare va fi anunțat un „pachet de asistență multianual” pentru Ucraina, precum și pentru cele mai sărace țări afectate de inflația globală, inclusiv creșterea prețurilor la alimente.

Støre a menționat că Oslo va trimite ajutor la Kiev atât militar, cât și pentru refacerea infrastructurii.

În noiembrie, Norvegia a anunțat alocarea a 2 miliarde de coroane (circa 190 de milioane de euro) Ucrainei pentru achiziționarea de gaze prin Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

A început cea de a doua ediție a Festivalului Tradițiilor Românești la Chișinău

Ediția a II-a a Festivalului Tradițiilor Românești aduce în capitala Republicii Moldova,începând de astăzi, un program bogat, cu muzică și meșteșuguri din toate comunitățile istorice ale României. Organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Werner Iohannis. Festivalul Tradițiilor Românești are loc în

Blocul parlamentar „Victorie-Pobeda” a fost declarat neconstituțional și desființat

Blocul parlamentar “Victorie-Pobeda”, anunțat anterior în Parlament și compus din deputați ai fostului partid Șor, a fost declarat neconstituțional și desființat în conformitate cu decizia Curții Constituționale. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a explicat că Direcția Juridică a Parlamentului a analizat anunțul privind formarea acestui grup și a constatat că membrii fostului partid Șor, care a

Localitatea Stăuceni din municipiul Chișinău devine oraș

Prin votul final din Parlament, localitatea Stăuceni, situată în municipiul Chișinău, a fost ridicată la rangul de oraș. Această schimbare a fost confirmată printr-un proiect de lege aprobat astăzi în lectură finală. Inițiativa legislativă a fost propusă de Larisa Voloh, președinta Comisiei parlamentare pentru administrație publică și dezvoltare regională. Potrivit acesteia, acordarea statutului de oraș

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share