Secretul unei vieți cu adevărat fericite. Rezultate neașteptate ale unui studiu

Share

Experții din spatele unui studiu privind fericirea derulat de-a lungul a opt decenii au scris o carte despre ce îi face pe oameni cu adevărat fericiți.

Studiul Harvard al Dezvoltării Adulţilor (The Harvard Study of Adult Development) este cea mai intensă cercetare de acest fel din istorie, urmărind viețile a 724 de bărbați din Boston, începând cu anul 1938, și, mai departe, pe cele ale copiilor participanților inițiali.

Cartea ”The Good Life”, scrisă de doi autori ai studiului, Robert Waldinger și Marc Schulz, are la baza analizarea a decenii întregi de interviuri cu participanții, concentrându-se pe cât de fericiți au fost aceștia în diferite momente ale vieții și de ce, scrie New York Post.

”Succesul în viață este măsurat adesea în funcție de titlu, de salariu și de recunoașterea realizării. De cele mai multe ori, cei care reușesc să bifeze o parte sau chiar toate căsuțele dorite nu se simt prea diferit față de înainte. Un lucru își demonstrează în mod continuu importanța vastă și de durată. Relațiile bune”, scriu autorii, potrivit sursei meționate, care ne prezintă câteva dintre concluziile cărții.

Nu este niciodată prea târziu să fii fericit

O demonstrează unul dintre participanți, care a trăit una dintre cele mai ”dificile și singuratice vieți”. Ceasornicarul Andrew Dearing (numele au fost schimbate pentru a proteja intimitatea participanților) a fost captiv într-un mariaj nefericit aproape întreaga sa viață. O viață lipsită de interacțiuni sociale, ca urmare a aversiunii soției sale față de majoritatea situațiilor sociale. A încercat să se sinucidă la 45 de ani. Însă la 68 de ani a divorțat, a început să meargă la sală, să facă mișcare și și-a făcut mai mulți prieteni decât a avut vreodată. Scorul pentru satisfacția vieții a urcat la șapte, cel mai înalt nivel.

Cine te sprijină

Un alt participant la studiu arată cât de important este să păstrăzi legătura cu alți oameni. Sterling Ainsley era încrezător când s-a pensionat la 63 de ani, în 1986, însă a început să interacționeze tot mai puțin cu copiii și cu prietenii săi, s-a despărțit de soție, ajungând să fie singur de cele mai multe ori.

Potrivit cercetătorilor, experiența lui Sterling este una comună și ei recomandă să scriem numele persoanelor care fac parte din rețeaua noastră de sprijin și ale celor cărora le oferim noi sprijin.

”Este posibil să nu înțelegem ce ne ține departe de oamenii din viața noastră. Ar putea ajuta dacă ne facem timp să ne uităm în oglindă”, scriu ei.

Pot cumpăra banii fericirea?

Alte două povești extrase din studiul Harvard arată faptul că fericirea poate fi cunoscută mai degrabă atunci când punem pe primul loc oamenii și conexiunile.

John Marsden a absolvit ca șef de promoție și și-a găsit jobul mult visat la o firmă de avocatură.

Leo DeMarco, care visa să devină scriitor și jurnalist, s-a întors acasă să aibă grijă de mama lui diagnosticată cu Parkinson și a început să predea la un liceu, ceea ce a făcut timp de 40 de ani.

Până în 1974, John a câștigat 52.000 de dolari, iar Leo 18.000 de dolari. Dar la întrebarea ”Viața înseamnă mai multă durere decât plăcere” John a răspuns ”Adevărat”, Leo a scris ”Fals”.

Dacă la începutul carierei John spera să ajute alți oameni, a început apoi să se concentreze mai mult pe realizările sale. Pe de altă parte, pentru Leo prioritate au avut relațiile cu alți oameni, refuzând promovări pentru a nu-și părăsi elevii. Leo a fost considerat unul dintre cei mai fericiți bărbați dintre participanții la studiu.

Atunci, poate că întrebarea ”Pot cumpăra banii fericirea” este greșită și corect ar fi ne întrebăm ”Ce mă face cu adevărat fericit”, propun autorii.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

A început cea de a doua ediție a Festivalului Tradițiilor Românești la Chișinău

Ediția a II-a a Festivalului Tradițiilor Românești aduce în capitala Republicii Moldova,începând de astăzi, un program bogat, cu muzică și meșteșuguri din toate comunitățile istorice ale României. Organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Werner Iohannis. Festivalul Tradițiilor Românești are loc în

Blocul parlamentar „Victorie-Pobeda” a fost declarat neconstituțional și desființat

Blocul parlamentar “Victorie-Pobeda”, anunțat anterior în Parlament și compus din deputați ai fostului partid Șor, a fost declarat neconstituțional și desființat în conformitate cu decizia Curții Constituționale. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a explicat că Direcția Juridică a Parlamentului a analizat anunțul privind formarea acestui grup și a constatat că membrii fostului partid Șor, care a

Localitatea Stăuceni din municipiul Chișinău devine oraș

Prin votul final din Parlament, localitatea Stăuceni, situată în municipiul Chișinău, a fost ridicată la rangul de oraș. Această schimbare a fost confirmată printr-un proiect de lege aprobat astăzi în lectură finală. Inițiativa legislativă a fost propusă de Larisa Voloh, președinta Comisiei parlamentare pentru administrație publică și dezvoltare regională. Potrivit acesteia, acordarea statutului de oraș

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share