REVOLUȚIE: Mini-creiere implantate unor șoareci au reacționat la lumină

Share

Ce-ar fi dacă regiunile pierdute, degenerate sau bolnave ale creierului ar putea fi crescute în laborator și transplantate ulterior, oferind astfel o nouă șansă la viață? Oamenii de știință de la Universitatea din California au făcut un pas înspre această realitate, care pare să nu fie atât de departe.

În cadrul unui experiment recent, „mini-creiere” crescute în laborator au fost implantate unor șoareci, iar acestea nu doar că s-au conectat la sistemul vascular al gazdei, ci au și reacționat la pulsurile de lumină din ochii subiecților în moduri similare cu țesutul cerebral înconjurător, scrie Science Alert.

Efectele înregistrate la nivelul organului transplantat, creierul, au fost măsurate timp de mai multe luni.
Primele semnale au fost sesizate la mai puțin o lună de la transplantare, când cercetătorii au descoperit că mini-creierele au format conexiuni sinaptice funcționale cu restul cortexului vizual al șoarecilor.

Două luni mai târziu, țesutul străin se integrase și mai mult în creierul gazdei, se arată într-un raport publicat de jurnalul Nature Communications.

E prima oară când oamenii de știință au putut confirma legături funcționale într-un organoid cerebral uman în timp real, mulțumită avansurilor făcute în ceea ce privește implanturile capabile să măsoare semnale neurologice subtile.

Studiile anterioare au arătat că „mini-creierele” umane implantate în șoareci se pot conecta la vasele de sânge care alimentează cu oxigen și nutrienți. Neuronii, de asemenea, par să se maturizeze.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

O nouă companie aeriană vine în Republica Moldova

O nouă compania low-cost va ateriza în curând pe Aeroportul Internațional de la Chișinău, susține ministrul Infrastructurii Andrei Spînu. „Eurowings, compania low-cost a grupului Lufthansa, va zbura de la Chișinău spre Stuttgart și Cologne, Germania. Primele zboruri vor începe din 1 mai 2024. Biletele vor fi disponibile începând cu săptămâna viitoare. Chișinău – Stuttgart: în

Singapore vrea să-și construiască insule artificiale pentru a-și proteja teritoriul

Singapore intenţionează să construiască insule artificiale în largul coastei sale estice pentru a-şi proteja o parte a teritoriului de creşterea nivelului mării cauzată de schimbările climatice. Studiile de inginerie şi de impact asupra mediului ce vor fi realizate în cadrul unui proiect denumit „Long Island” vor începe în 2024 şi vor dura cinci ani, a

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi în valoare totală de peste 3,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii și a programelor de studii. Investițiile sunt susținute de Proiectul „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială. Cu resursele alocate instituția va conceptualiza

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share