OFICIAL: Vânzările de mașini noi cu motoare termice, interzise din 2035 în Europa

Share

Parlamentul European a aprobat oficial planul de a interzice vânzările de mașini noi în Europa, începând din 2035. Din acel an vor putea fi vândute doar vehicule cu zero emisii.

Este oficial. Zilele mașinilor cu motoare termice au început să fie numărate în Europa. Asta pentru că Parlamentul European tocmai a aprobat planul de a interzice vânzarea de mașini noi cu motoare termice începând din 2035. Din acel an, numai autoturismele și vehiculele ușoare cu zero emisii vor putea fi comercializate pe Bătrânul Continent.

Astfel, planul a fost adoptat cu 340 de voturi pentru, 279 de voturi împotrivă și 21 de abțineri. Planul de a interzice vânzarea de mașini noi cu motoare termice, la care se adaugă inclusiv cele hibride, face parte din pachetul Fit for 55 al Comisiei Europene. Potrivit acestui pachet, țările membre ale Uniunii Europene se angajează să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030.

De asemenea, obiectivele intermediare de reducere a emisiilor pentru 2030 au fost fixate la 55% pentru autoturisme, respectiv 50% pentru camioane.

„Regulamentul încurajează producția de vehicule cu emisii scăzute sau zero.

El cuprinde o revizuire ambițioasă a obiectivelor pentru 2030 și un obiectiv de emisii zero pentru 2035, care este esențial pentru a putea realiza neutralitatea climatică până în 2050. Obiectivele oferă claritate industriei auto și stimulează inovația și investițiile în cazul producătorilor de mașini.

Consumatorii vor putea cumpăra și conduce mai ieftin mașinile cu emisii zero, iar o piață la mâna a doua va apărea mai rapid. Astfel, condusul sustenabil va deveni accesibil tuturor”, a declarat Jan Huitema, un raportor european, membru în cadrul grupului Renew Europe.

Alături de asta, Comisia Europeană va prezenta până în 2025 o nouă metodologie de evaluare și raportare a emisiilor de dioxid de carbon pe toată durata ciclului de viață al mașinilor. De asemenea, până în decembrie 2026, Comisia Europeană va monitoriza și diferențele dintre valorile limită de emisie și consumul de combustibil sau de energie în condiții reale.

La final, producătorii de automobile cu o producție mică într-un singur an calendaristic (între 1000 și 10.000 de bucăți pentru autoturisme, respectiv între 1000 și 22.000 pentru camionete) vor putea obține o derogare până la finalul lui 2035.

Cei care au o producție de sub 1000 de vehicule pe an vor beneficia în continuare de derogarea existentă.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

A început cea de a doua ediție a Festivalului Tradițiilor Românești la Chișinău

Ediția a II-a a Festivalului Tradițiilor Românești aduce în capitala Republicii Moldova,începând de astăzi, un program bogat, cu muzică și meșteșuguri din toate comunitățile istorice ale României. Organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Werner Iohannis. Festivalul Tradițiilor Românești are loc în

Blocul parlamentar „Victorie-Pobeda” a fost declarat neconstituțional și desființat

Blocul parlamentar “Victorie-Pobeda”, anunțat anterior în Parlament și compus din deputați ai fostului partid Șor, a fost declarat neconstituțional și desființat în conformitate cu decizia Curții Constituționale. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a explicat că Direcția Juridică a Parlamentului a analizat anunțul privind formarea acestui grup și a constatat că membrii fostului partid Șor, care a

Localitatea Stăuceni din municipiul Chișinău devine oraș

Prin votul final din Parlament, localitatea Stăuceni, situată în municipiul Chișinău, a fost ridicată la rangul de oraș. Această schimbare a fost confirmată printr-un proiect de lege aprobat astăzi în lectură finală. Inițiativa legislativă a fost propusă de Larisa Voloh, președinta Comisiei parlamentare pentru administrație publică și dezvoltare regională. Potrivit acesteia, acordarea statutului de oraș

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share