OFICIAL: Vânzările de mașini noi cu motoare termice, interzise din 2035 în Europa

Share

Parlamentul European a aprobat oficial planul de a interzice vânzările de mașini noi în Europa, începând din 2035. Din acel an vor putea fi vândute doar vehicule cu zero emisii.

Este oficial. Zilele mașinilor cu motoare termice au început să fie numărate în Europa. Asta pentru că Parlamentul European tocmai a aprobat planul de a interzice vânzarea de mașini noi cu motoare termice începând din 2035. Din acel an, numai autoturismele și vehiculele ușoare cu zero emisii vor putea fi comercializate pe Bătrânul Continent.

Astfel, planul a fost adoptat cu 340 de voturi pentru, 279 de voturi împotrivă și 21 de abțineri. Planul de a interzice vânzarea de mașini noi cu motoare termice, la care se adaugă inclusiv cele hibride, face parte din pachetul Fit for 55 al Comisiei Europene. Potrivit acestui pachet, țările membre ale Uniunii Europene se angajează să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030.

De asemenea, obiectivele intermediare de reducere a emisiilor pentru 2030 au fost fixate la 55% pentru autoturisme, respectiv 50% pentru camioane.

„Regulamentul încurajează producția de vehicule cu emisii scăzute sau zero.

El cuprinde o revizuire ambițioasă a obiectivelor pentru 2030 și un obiectiv de emisii zero pentru 2035, care este esențial pentru a putea realiza neutralitatea climatică până în 2050. Obiectivele oferă claritate industriei auto și stimulează inovația și investițiile în cazul producătorilor de mașini.

Consumatorii vor putea cumpăra și conduce mai ieftin mașinile cu emisii zero, iar o piață la mâna a doua va apărea mai rapid. Astfel, condusul sustenabil va deveni accesibil tuturor”, a declarat Jan Huitema, un raportor european, membru în cadrul grupului Renew Europe.

Alături de asta, Comisia Europeană va prezenta până în 2025 o nouă metodologie de evaluare și raportare a emisiilor de dioxid de carbon pe toată durata ciclului de viață al mașinilor. De asemenea, până în decembrie 2026, Comisia Europeană va monitoriza și diferențele dintre valorile limită de emisie și consumul de combustibil sau de energie în condiții reale.

La final, producătorii de automobile cu o producție mică într-un singur an calendaristic (între 1000 și 10.000 de bucăți pentru autoturisme, respectiv între 1000 și 22.000 pentru camionete) vor putea obține o derogare până la finalul lui 2035.

Cei care au o producție de sub 1000 de vehicule pe an vor beneficia în continuare de derogarea existentă.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

O nouă companie aeriană vine în Republica Moldova

O nouă compania low-cost va ateriza în curând pe Aeroportul Internațional de la Chișinău, susține ministrul Infrastructurii Andrei Spînu. „Eurowings, compania low-cost a grupului Lufthansa, va zbura de la Chișinău spre Stuttgart și Cologne, Germania. Primele zboruri vor începe din 1 mai 2024. Biletele vor fi disponibile începând cu săptămâna viitoare. Chișinău – Stuttgart: în

Singapore vrea să-și construiască insule artificiale pentru a-și proteja teritoriul

Singapore intenţionează să construiască insule artificiale în largul coastei sale estice pentru a-şi proteja o parte a teritoriului de creşterea nivelului mării cauzată de schimbările climatice. Studiile de inginerie şi de impact asupra mediului ce vor fi realizate în cadrul unui proiect denumit „Long Island” vor începe în 2024 şi vor dura cinci ani, a

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi în valoare totală de peste 3,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii și a programelor de studii. Investițiile sunt susținute de Proiectul „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială. Cu resursele alocate instituția va conceptualiza

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share