În Franța a rămas o singură fabrică de țigări. Țigările contrafăcute și contrabanda o sufocă

Share

Fabrica din Corsica, ultima care mai produce ţigări în Franţa, după închiderea celei de la Riom (centrul Franţei) în 2016, are în prezent aproximativ 30 de salariaţi, faţă de 143 la începutul anilor 1980.

Construită în 1961, fabrica din Corsica aparţine grupului Seita (Société d’exploitation industrielle des tabacs et des allumettes), fostul monopol francez al tutunului, privatizat în anul 1995 şi care acum este o filială a gigantului britanic Imperial Tobacco.

Cea mai mare parte a producţiei de ţigarete în Europa se face în prezent în Germania şi Polonia, cu 150 respectiv 114 miliarde unităţi produse anual.

În prezent, însă, piaţa paralelă este principalul concurent al acestei fabrici, în Franţa această piaţă fiind responsabilă de 36% din ţigaretele consumate, adică un pachet din trei, şi în cadrul căreia jumătate reprezintă ţigările contrafăcute, iar cealaltă jumătate o reprezintă contrabanda cu ţigări.

Amintim, în acest context, că o fabrică ilegală de țigări, proprietate a unui cetățean al Republicii Moldova, a fost descoperită recent de autoritățile franceze.

Astfel, mai multe fabrici ilegale de ţigări au fost descoperite şi închise în Franţa în 2022. În luna decembrie a anului trecut, ministrul Conturilor Publice, Gabriel Attal a dezvăluit un plan pe trei ani de combatere a traficului cu ţigări.

Potrivit datelor publicate de administraţia vamală franceză, de la 284 de tone în 2020, contrabanda cu tutun a ajuns la 600 de tone, din care două treimi o reprezintă ţigările, în primele 10 luni ale anului trecut.

Activitatea ultimei fabrici de țigări din Franța este sub presiune și din cauza lipsei de armonizare fiscală între diferitele ţări europene, în condiţiile în care un pachet de ţigări costă 5 euro în Spania, 6,50 euro în Sardinia, faţă de 8,50 euro în Corsica şi 10,50 euro în Hexagon.

În cazul Franţei, preţul unui pachet de ţigări se împarte în: 84% taxe la stat, 10% pentru tutungerii şi restul pentru fabricanţi şi distribuitori.

În cazul Corsicăi, insula beneficia de o excepţie conferită printr-un decret semnat de Napoleon Bonaparte în anul 1811, care permitea ca preţul ţigărilor să fie cu 25% mai mic decât pe continent, însă legea finanţelor din 2020 a pus capăt acestei excepţii.

Începând din 2022, pachetul de ţigări vândut pe insulă trebuie să coste cel puţin 80% din preţul din Hexagon, iar preţul trebuie majorat în fiecare an cu 5%, pentru a ajunge la 95% din preţul din Hexagon în 2025.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

O nouă companie aeriană vine în Republica Moldova

O nouă compania low-cost va ateriza în curând pe Aeroportul Internațional de la Chișinău, susține ministrul Infrastructurii Andrei Spînu. „Eurowings, compania low-cost a grupului Lufthansa, va zbura de la Chișinău spre Stuttgart și Cologne, Germania. Primele zboruri vor începe din 1 mai 2024. Biletele vor fi disponibile începând cu săptămâna viitoare. Chișinău – Stuttgart: în

Singapore vrea să-și construiască insule artificiale pentru a-și proteja teritoriul

Singapore intenţionează să construiască insule artificiale în largul coastei sale estice pentru a-şi proteja o parte a teritoriului de creşterea nivelului mării cauzată de schimbările climatice. Studiile de inginerie şi de impact asupra mediului ce vor fi realizate în cadrul unui proiect denumit „Long Island” vor începe în 2024 şi vor dura cinci ani, a

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi în valoare totală de peste 3,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii și a programelor de studii. Investițiile sunt susținute de Proiectul „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială. Cu resursele alocate instituția va conceptualiza

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share