În Franța a rămas o singură fabrică de țigări. Țigările contrafăcute și contrabanda o sufocă

Share

Fabrica din Corsica, ultima care mai produce ţigări în Franţa, după închiderea celei de la Riom (centrul Franţei) în 2016, are în prezent aproximativ 30 de salariaţi, faţă de 143 la începutul anilor 1980.

Construită în 1961, fabrica din Corsica aparţine grupului Seita (Société d’exploitation industrielle des tabacs et des allumettes), fostul monopol francez al tutunului, privatizat în anul 1995 şi care acum este o filială a gigantului britanic Imperial Tobacco.

Cea mai mare parte a producţiei de ţigarete în Europa se face în prezent în Germania şi Polonia, cu 150 respectiv 114 miliarde unităţi produse anual.

În prezent, însă, piaţa paralelă este principalul concurent al acestei fabrici, în Franţa această piaţă fiind responsabilă de 36% din ţigaretele consumate, adică un pachet din trei, şi în cadrul căreia jumătate reprezintă ţigările contrafăcute, iar cealaltă jumătate o reprezintă contrabanda cu ţigări.

Amintim, în acest context, că o fabrică ilegală de țigări, proprietate a unui cetățean al Republicii Moldova, a fost descoperită recent de autoritățile franceze.

Astfel, mai multe fabrici ilegale de ţigări au fost descoperite şi închise în Franţa în 2022. În luna decembrie a anului trecut, ministrul Conturilor Publice, Gabriel Attal a dezvăluit un plan pe trei ani de combatere a traficului cu ţigări.

Potrivit datelor publicate de administraţia vamală franceză, de la 284 de tone în 2020, contrabanda cu tutun a ajuns la 600 de tone, din care două treimi o reprezintă ţigările, în primele 10 luni ale anului trecut.

Activitatea ultimei fabrici de țigări din Franța este sub presiune și din cauza lipsei de armonizare fiscală între diferitele ţări europene, în condiţiile în care un pachet de ţigări costă 5 euro în Spania, 6,50 euro în Sardinia, faţă de 8,50 euro în Corsica şi 10,50 euro în Hexagon.

În cazul Franţei, preţul unui pachet de ţigări se împarte în: 84% taxe la stat, 10% pentru tutungerii şi restul pentru fabricanţi şi distribuitori.

În cazul Corsicăi, insula beneficia de o excepţie conferită printr-un decret semnat de Napoleon Bonaparte în anul 1811, care permitea ca preţul ţigărilor să fie cu 25% mai mic decât pe continent, însă legea finanţelor din 2020 a pus capăt acestei excepţii.

Începând din 2022, pachetul de ţigări vândut pe insulă trebuie să coste cel puţin 80% din preţul din Hexagon, iar preţul trebuie majorat în fiecare an cu 5%, pentru a ajunge la 95% din preţul din Hexagon în 2025.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

A început cea de a doua ediție a Festivalului Tradițiilor Românești la Chișinău

Ediția a II-a a Festivalului Tradițiilor Românești aduce în capitala Republicii Moldova,începând de astăzi, un program bogat, cu muzică și meșteșuguri din toate comunitățile istorice ale României. Organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Werner Iohannis. Festivalul Tradițiilor Românești are loc în

Blocul parlamentar „Victorie-Pobeda” a fost declarat neconstituțional și desființat

Blocul parlamentar “Victorie-Pobeda”, anunțat anterior în Parlament și compus din deputați ai fostului partid Șor, a fost declarat neconstituțional și desființat în conformitate cu decizia Curții Constituționale. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a explicat că Direcția Juridică a Parlamentului a analizat anunțul privind formarea acestui grup și a constatat că membrii fostului partid Șor, care a

Localitatea Stăuceni din municipiul Chișinău devine oraș

Prin votul final din Parlament, localitatea Stăuceni, situată în municipiul Chișinău, a fost ridicată la rangul de oraș. Această schimbare a fost confirmată printr-un proiect de lege aprobat astăzi în lectură finală. Inițiativa legislativă a fost propusă de Larisa Voloh, președinta Comisiei parlamentare pentru administrație publică și dezvoltare regională. Potrivit acesteia, acordarea statutului de oraș

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share