Germania amână legalizarea canabisului

Planurile Germaniei de a legaliza consumul de canabis în 2024 par din ce în ce mai puțin probabile, deoarece încă nu și-a prezentat propunerile Comisiei Europene, a confirmat Ministerul Sănătății a Germaniei.
Share

Planurile Germaniei de a legaliza consumul de canabis în 2024 par din ce în ce mai puțin probabile, deoarece încă nu și-a prezentat propunerile Comisiei Europene, a confirmat Ministerul Sănătății a Germaniei.

Ministrul a declarat într-un e-mail de joi că proiectul său de lege pentru legalizarea canabisului este „în prezent în curs de elaborare” în cadrul guvernului federal.

Un număr mare de întrebări juridice și operaționale privind implementarea trebuie rezolvate și coordonate între ministerele responsabile înainte de a putea fi transmise Comisiei Europene“, a adăugat acesta.

Berlinul și-a dezvăluit proiectul îndrăzneț de legalizare a canabisului în octombrie 2022. Conform planului, consumatorilor germani li se va permite să cumpere până la 30 de grame de canabis pentru consum privat, cultivate și distribuite pe o piață controlată.

Adulților germani li se va permite, de asemenea, să cultive câte trei plante de canabis.

Scopul guvernului federal de distribuire controlată este de a proteja cel mai bine sănătatea consumatorilor, de a asigura protecția copiilor și tinerilor, precum și de a reduce criminalitatea legată de droguri și de a reduce piața neagră”, a mai spus Ministerul Federal German al Sănătății.

Este un proiect fără precedent în UE și se confruntă în prezent cu un control extrem de la Bruxelles, care are puterea de a-l rupe sau de a-l realiza.

Unde se situează Europa cu privire la legalizarea canabisului?

Europa a adoptat de multă vreme o abordare conservatoare a legalizării buruienilor. Vânzarea și consumul drogului este ilegal în toată Europa, cu excepția Maltei, unde a devenit legal pentru uz personal în 2021.

Mai multe țări europene, printre care Austria, Țările de Jos și Portugalia, au descriminat deținerea de cantități mici de canabis. Luxemburgul a anunțat planuri de legalizare în 2018, dar a trebuit să se răzgândească după ce s-a confruntat cu legile UE. Există șanse ca acest lucru să devină și soarta Germaniei.

În timp ce Țările de Jos au devenit cunoscute pentru atitudinea sa relaxată față de fumatul de canabis, guvernul tolerând vânzarea drogului în „cafenelele” sale, utilizarea și cultivarea acestuia rămân în continuare ilegale în societatea largă. Prin urmare, modelul olandez încă respectă din punct de vedere tehnic legislația UE.

Planurile Germaniei ar putea împinge UE să schimbe această istorie a conservatorismului canabisului, iar dacă va reuși să facă acest lucru, alte țări ar putea urma rapid exemplul.

Pe platforma sa, Partidul Finlandez al Ligii Verzi a declarat că va „utiliza experiențele Germaniei” pentru politicile sale privind canabisul în viitor.

Care sunt următorii pași?

Deocamdată, Germania și Comisia sunt în discuții preliminare.

Berlinul a propus documentul Comisiei Europene pentru o pre-evaluare și va elabora legea numai după ce Comisia va sancționa planul. Ministrul german al Sănătății, Karl Lauterback, a declarat că legislația va merge înainte doar dacă este compatibilă cu legislația UE și că Berlinul se angajează să facă „schimbări/actualizări individuale la nivelul UE” pentru a-și adapta politica.

Cu toate acestea, având în vedere agenda geopolitică actuală a Europei, cu un război în Ucraina și o criză a costului vieții, este puțin probabil ca subiectul să primească prioritate diplomatică.

Liberalizarea Berlinului nu va fi simplă. Germania este membră a zonei Schengen a Europei fără controale și în prezent, reglementările interzic importul de droguri ilegale peste granițele europene. Prin urmare, Germania va trebui să demonstreze că poate monitoriza cu atenție punctele de trecere a frontierei și nu poate submina propriile politici în materie de droguri ale vecinului său.

Prin legalizarea canabisului de agrement, Germania nu riscă doar să încalce legislația UE, ci și dreptul internațional. Convenția unică a ONU privind stupefiantele din 1961 interzice legalizarea canabisului recreațional, deoarece interzice statelor cultivarea și traficul de canabis în afara scopurilor medicale sau științifice.

Pentru a evita încălcarea dreptului internațional, Berlinul ar putea fie să se retragă din convenție, care ar putea dura până la un an, fie să aleagă să o ignore, precum Canada, care nu s-a confruntat până în prezent cu nicio consecință serioasă pentru politica sa de canabis.

Există probleme de sănătate?

Pe lângă aspectele legale și de reglementare, Berlinul va trebui să abordeze și problemele de sănătate publică – care fac parte dintr-o dezbatere de lungă durată.

Lauterbach a spus că obiectivul legalizării va fi siguranța și protecția utilizării, deoarece va avea ca scop „controlul calității, prevenirea comerțului cu substanțe contaminate și garantarea protecției minorilor”.

Potrivit lui Lauterbach, patru milioane de oameni din Germania au consumat canabis în 2021 și un sfert din toți tinerii de 18-24 de ani din țară l-au consumat.

Prin urmare, el a spus că protecția tinerilor care cumpără deja drogul de pe piețele negre și îl folosesc în număr tot mai mare este o justificare pentru legislația propusă.

Berlin efectuează în prezent o evaluare a impactului consumului de canabis în țările care au legalizat drogul, cu rezultate așteptate la începutul acestui an.

De ce își reevaluează Europa abordarea față de canabis?

O dezbatere reînnoită despre legile care interzic sau permit consumul și furnizarea de canabis a avut loc în întreaga lume.

În ultimul deceniu, drogul a fost legalizat în Canada, Uruguay, 21 de state din SUA și cel mai recent, Thailanda. Acum, Germania vrea să legalizeze întregul lanț valoric al producției de canabis – de la cultivare până la consumator.

Mișcarea a fost una dintre politicile cheie convenite de partenerii de coaliție ai Germaniei, supranumită „Coaliția Semaforului” – social-democrații, verzii și liberalul FDP – când au format un guvern la sfârșitul anului 2021.

Germania dorește ca politica sa să fie legată de legislația UE, Bruxelles-ul va trebui să ia o poziție. Alte țări UE – și lumea – vor urmări îndeaproape modul în care se desfășoară acest lucru.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Exportul de fructe moldovenești pe piața UE, în plină ascensiune

Căutate pentru calitate și gust deosebit, fructele moldovenești sunt din ce în ce mai solicitate pe piața UE. Acest lucru este reflectat în cifrele de export pentru primele 10 luni ale anului. Dacă în anul 2021 au fost exportate circa 75 tone de cireșe, în 2023 cifra ajunge la 2600 de tone. Referitor la mere,

Bitcoin a depăşit 40.000 de dolari pentru prima dată în acest an

Bitcoin a depăşit 40.000 de dolari pentru prima dată în acest an, graţie impulsului datorat entuziasmului general cu privire la reducerile de dobândă din SUA, în timp ce comercianţii anticipează aprobarea iminentă a fondurilor Bitcoin tranzacţionate pe piaţa bursieră americană. Cea mai mare criptomonedă din lume a ajuns luni la 41.522 de dolari, cel mai

O nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC” vine din  SUA

Nouă speranță, pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat Nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat medicamentul Jaypirca, dezvoltat de compania Eli Lilly. Administraţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) a dat o a doua aprobare pentru medicamentul Jaypirca al companiei Eli Lilly,

O delegație din SUA, în vizită la Poliția de Frontieră a Republicii Moldova

La 01 decembrie 2023, Poliția de Frontieră a primit în vizită reprezentanții Agenției de Apărare și Reducere a Amenințărilor a Departamentului Apărării al SUA (DTRA). În cadrul discuțiilor, s-a efectuat o prezentare detaliată a activității desfășurate de către Poliția de Frontieră și evoluțiile înregistrate la frontiera de stat în această perioadă, fiind evidențiate rezultatele obținute

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share