BREAKING: Rusia și-ar fi echipat navele militare cu arme nucleare tactice

Share

Moscova și-a retras o parte din trupele de la granițele cu alianța NATO ca să le trimită în Ucraina, dar le-a înlocuit cu armele nucleare tactice cu care a echipat navele flotei militare de nord a marinei ruse pentru prima dată de la prăbușirea Uniunii Sovietice, potrivit serviciilor de informații ale armatei norvegiene, informează El Pais.

Oslo se teme că prezența acestor focoase prezintă „o amenințare foarte serioasă în mai multe scenarii care ar implica țări din Alianța Atlantică”. Raportul anual al Ministerului norvegian al Apărării, Fokus 2023, confirmă faptul că o parte centrală a capacității nucleare a Rusiei a fost instalată pe vasele de suprafață și submarinele flotei de nord.

Potrivit publicațiilor norvegiene, ultima dată când navele militare rusești care au plecat din portul arctic Severomorsk erau înarmate cu arme nucleare a fost în epoca de aur a marinei ruse din timpul Războiului Rece.

„Cu o capacitate convențională slăbită, importanța armelor nucleare a crescut semnificativ pentru Rusia”, menționează raportul, care amintește că Moscova poate să se bazeze și pe alte tipuri de capacități de război cu ajutorul armelor anti-satelit, instrumentelor cibernetice și forțelor speciale pentru sabotarea infrastructurii submarinelor.

Raportul avertizează că nimeni nu ar trebui să excludă posibilitatea ca „un război local să se transforme într-un conflict mai extins” care implică direct Rusia, SUA și NATO.

Trupele ruse din nordul țării au fost reduse la o cincime din numărul lor de dinainte de război Autoritățile ruse au lansat amenințări repetate despre posibilitatea declanșării unui război nuclear dacă celelalte planuri ale lor eșuează.

Mai mult, sursele serviciilor de informații din Occident au spus marți că Rusia își concentrează forțele aeriene în apropiere de granița cu Ucraina, ceea ce indică faptul că Moscova se pregătește să le ofere sprijin aerian trupelor care participă la ofensiva terestră, după cum a raportat și Financial Times.

„Forțele terestre de pe Pensinsula Kola au fost reduse la o cincime din efectivele de dinainte de invadarea Ucrainei”, se menționează în raportul norvegian.

Printre multele probleme cu care se confruntă armata rusă se numără și lipsa muniției moderne. Rusia „a consumat trei sferturi din rachetele sale moderne lansate de la sol în Ucraina”.

În încheiere, raportul subliniază faptul că „Rusia are rezerve mari de echipament militar, în special din cel vechi, capacitățile sale nucleare sunt la fel ca înainte de război, iar forțele sale navale și aeriene sunt în continuare, în esență, intacte.”

Potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, 11 nave militare rusești desfășoară misiuni de luptă în Marea Neagră, două dintre ele fiind echipate cu lansatoare de rachete Kalibr.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

O nouă companie aeriană vine în Republica Moldova

O nouă compania low-cost va ateriza în curând pe Aeroportul Internațional de la Chișinău, susține ministrul Infrastructurii Andrei Spînu. „Eurowings, compania low-cost a grupului Lufthansa, va zbura de la Chișinău spre Stuttgart și Cologne, Germania. Primele zboruri vor începe din 1 mai 2024. Biletele vor fi disponibile începând cu săptămâna viitoare. Chișinău – Stuttgart: în

Singapore vrea să-și construiască insule artificiale pentru a-și proteja teritoriul

Singapore intenţionează să construiască insule artificiale în largul coastei sale estice pentru a-şi proteja o parte a teritoriului de creşterea nivelului mării cauzată de schimbările climatice. Studiile de inginerie şi de impact asupra mediului ce vor fi realizate în cadrul unui proiect denumit „Long Island” vor începe în 2024 şi vor dura cinci ani, a

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi în valoare totală de peste 3,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii și a programelor de studii. Investițiile sunt susținute de Proiectul „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială. Cu resursele alocate instituția va conceptualiza

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share