Brazilia și Argentina vor începe pregătirile pentru o monedă comună

Brazilia și Argentina vor anunța săptămâna aceasta că încep lucrările pregătitoare pentru o monedă comună, ceea ce ar putea crea al doilea cel mai mare bloc valutar din lume.
Share

Brazilia și Argentina vor anunța săptămâna aceasta că încep lucrările pregătitoare pentru o monedă comună, ceea ce ar putea crea al doilea cel mai mare bloc valutar din lume.

Cele mai mari două economii din America de Sud vor discuta planul la un summit de la Buenos Aires săptămâna aceasta și vor invita alte națiuni din America Latină să se alăture.

Accentul inițial se va concentra asupra modului în care o nouă monedă, pe care Brazilia sugerează să o numească „sur” (sud), ar putea stimula comerțul regional și ar putea reduce dependența de dolarul american, au declarat oficialii pentru Financial Times. La început ar rula în paralel cu realul brazilian și peso argentinian.

Inițial un proiect bilateral, inițiativa ar urma să fie oferită altor națiuni din America Latină. „Argentina și Brazilia invită restul regiunii”, a spus ministrul argentinian.

O uniune monetară care să acopere toată America Latină ar reprezenta aproximativ 5% din PIB-ul global, estimează FT. Cea mai mare uniune monetară din lume, euro, cuprinde aproximativ 14% din PIB-ul global, măsurat în dolari.

Alte blocuri monetare includ francul CFA, care este folosit de unele țări africane și legat de euro, și dolarul din Caraibe de Est. Cu toate acestea, acestea cuprind o parte mult mai mică a producției economice globale.

Este posibil ca proiectul să dureze mulți ani pentru a se realiza; Massa a remarcat că europenii au avut nevoie de 35 de ani pentru a crea moneda euro.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

O nouă companie aeriană vine în Republica Moldova

O nouă compania low-cost va ateriza în curând pe Aeroportul Internațional de la Chișinău, susține ministrul Infrastructurii Andrei Spînu. „Eurowings, compania low-cost a grupului Lufthansa, va zbura de la Chișinău spre Stuttgart și Cologne, Germania. Primele zboruri vor începe din 1 mai 2024. Biletele vor fi disponibile începând cu săptămâna viitoare. Chișinău – Stuttgart: în

Singapore vrea să-și construiască insule artificiale pentru a-și proteja teritoriul

Singapore intenţionează să construiască insule artificiale în largul coastei sale estice pentru a-şi proteja o parte a teritoriului de creşterea nivelului mării cauzată de schimbările climatice. Studiile de inginerie şi de impact asupra mediului ce vor fi realizate în cadrul unui proiect denumit „Long Island” vor începe în 2024 şi vor dura cinci ani, a

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi în valoare totală de peste 3,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii și a programelor de studii. Investițiile sunt susținute de Proiectul „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială. Cu resursele alocate instituția va conceptualiza

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share