Al doilea faliment bancar acest weekend în SUA

Signature Bank, o banca americană care avea relații puternice cu firmele de criptomonede, a fost închisă în seara zilei de duminică de autoritățile din SUA, a anunțat Departamentul Trezoreriei Statelor Unite.
Share

Signature Bank, o banca americană care avea relații puternice cu firmele de criptomonede, a fost închisă în seara zilei de duminică de autoritățile din SUA, a anunțat Departamentul Trezoreriei Statelor Unite.

Este al doilea faliment bancar din acest weekend, unul în care nervii investitorilor au fost întinși la maxim din cauza temerilor privind un efect de contagiune care ar putea să îngenuncheze sistemul bancar american.

Vineri, Silicon Valley Bank a fost de asemenea închisă de autorități după ce nu a mai putut face față retragerilor de bani din partea deponenților – majoritatea start-up-uri din industria tech.

Signature Bank era evaluată pe bursă la 4,4 miliarde de dolari și avea active de 118 miliarde de dolari.

Este a 3-lea faliment în lista celor mai mari falimente bancare în SUA după falimentul Washington Mutual Bank (307 mlrd USD, 2008, Seattle) și falimentul de vineri a Silicon Valley Bank (209 mlrd USD, 2023, Santa Clara)

Consiliul Rezervei Federale a anunțat că va pune la dispoziție fonduri suplimentare băncilor eligibile pentru a asigura că acestea au capacitatea de a satisface nevoile tuturor deponenților”, se menționează în anunțul Trezoreriei Americane.

Autoritățile financiare din SUA au anunțat un plan pentru a-i sprijini pe deponenții de la Silicon Valley Bank și Signature Bank (SVB), un pas esențial pentru a opri o eventuală panică a deponenților cu privire la recentele falimente.

Astfel, Rezerva Federală creează un nou Program de finanțare a băncilor, menit să protejeze instituțiile afectate de instabilitatea pieței din cauza eșecului SVB și Signature.

În plus, autoritățile de reglementare au declarat că atât deponenții de la SVB, cât și cei de la Signature Bank New York, vor avea acces deplin la banii din depozitele lor. Deponenții vor avea acces la bani chiar de luni. În schimb, acționarii băncilor și unii creditori negarantați ai acestora nu vor fi protejați de autoritățile americane.

Circa 90% din depozitele de la Signature Bank nu erau acoperite de fondul de garantare al SUA (FDIC), comparativ cu un procent de 95% în cazul Silicon Valley Bank. FDIC garantează deponenților care au cel mult 250.000 de dolari într-un depozit bancar că își vor primi banii înapoi în cazul în care instituția financiară intră în colaps. Totuși, prin recentul anunț al Trezoreriei SUA, se va face o excepție și toți deponenții din cele două bănci își vor primi banii înapoi.

Departamentul Trezoreriei Statelor Unite nu a anunțat măsuri de salvare a altor bănci și spune că nu vor exista costuri pentru contribuabili asociate cu oricare dintre noile măsurile anunțate.

Astăzi luăm măsuri decisive pentru a proteja economia SUA prin întărirea încrederii publicului în sistemul nostru bancar”, se menționează într-o declarație comună a președintelui Fed, Jerome Powell, a secretarului Trezoreriei Janet Yellen și a președintelui FDIC, Martin Gruenberg.

Sistemul bancar din SUA rămâne rezistent și are o bază solidă, în mare parte datorită reformelor care au fost implementate după criza financiară care au asigurat garanții mai bune pentru industria bancară. Aceste reforme combinate cu acțiunile de astăzi demonstrează angajamentul nostru de a lua măsurile necesare pentru a ne asigura că economiile deponenților rămân în siguranță”, au mai adăugat oficialii FED.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Meta a lansat un generator de imagini bazat pe AI

Generatorul de imagini pe care Meta urmează să-l implementeze în unele din produsele sale este acum disponibil de sine stătător. Meta va oferi, în curând, mai multe funcţii de AI în Facebook, Instagram şi WhatsApp, printre acestea numărându-se posibilitatea generării imaginilor pe baza comenzilor scrise. Înainte de asta, însă, compania a lansat un site, unde

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share