Al doilea faliment bancar acest weekend în SUA

Signature Bank, o banca americană care avea relații puternice cu firmele de criptomonede, a fost închisă în seara zilei de duminică de autoritățile din SUA, a anunțat Departamentul Trezoreriei Statelor Unite.
Share

Signature Bank, o banca americană care avea relații puternice cu firmele de criptomonede, a fost închisă în seara zilei de duminică de autoritățile din SUA, a anunțat Departamentul Trezoreriei Statelor Unite.

Este al doilea faliment bancar din acest weekend, unul în care nervii investitorilor au fost întinși la maxim din cauza temerilor privind un efect de contagiune care ar putea să îngenuncheze sistemul bancar american.

Vineri, Silicon Valley Bank a fost de asemenea închisă de autorități după ce nu a mai putut face față retragerilor de bani din partea deponenților – majoritatea start-up-uri din industria tech.

Signature Bank era evaluată pe bursă la 4,4 miliarde de dolari și avea active de 118 miliarde de dolari.

Este a 3-lea faliment în lista celor mai mari falimente bancare în SUA după falimentul Washington Mutual Bank (307 mlrd USD, 2008, Seattle) și falimentul de vineri a Silicon Valley Bank (209 mlrd USD, 2023, Santa Clara)

Consiliul Rezervei Federale a anunțat că va pune la dispoziție fonduri suplimentare băncilor eligibile pentru a asigura că acestea au capacitatea de a satisface nevoile tuturor deponenților”, se menționează în anunțul Trezoreriei Americane.

Autoritățile financiare din SUA au anunțat un plan pentru a-i sprijini pe deponenții de la Silicon Valley Bank și Signature Bank (SVB), un pas esențial pentru a opri o eventuală panică a deponenților cu privire la recentele falimente.

Astfel, Rezerva Federală creează un nou Program de finanțare a băncilor, menit să protejeze instituțiile afectate de instabilitatea pieței din cauza eșecului SVB și Signature.

În plus, autoritățile de reglementare au declarat că atât deponenții de la SVB, cât și cei de la Signature Bank New York, vor avea acces deplin la banii din depozitele lor. Deponenții vor avea acces la bani chiar de luni. În schimb, acționarii băncilor și unii creditori negarantați ai acestora nu vor fi protejați de autoritățile americane.

Circa 90% din depozitele de la Signature Bank nu erau acoperite de fondul de garantare al SUA (FDIC), comparativ cu un procent de 95% în cazul Silicon Valley Bank. FDIC garantează deponenților care au cel mult 250.000 de dolari într-un depozit bancar că își vor primi banii înapoi în cazul în care instituția financiară intră în colaps. Totuși, prin recentul anunț al Trezoreriei SUA, se va face o excepție și toți deponenții din cele două bănci își vor primi banii înapoi.

Departamentul Trezoreriei Statelor Unite nu a anunțat măsuri de salvare a altor bănci și spune că nu vor exista costuri pentru contribuabili asociate cu oricare dintre noile măsurile anunțate.

Astăzi luăm măsuri decisive pentru a proteja economia SUA prin întărirea încrederii publicului în sistemul nostru bancar”, se menționează într-o declarație comună a președintelui Fed, Jerome Powell, a secretarului Trezoreriei Janet Yellen și a președintelui FDIC, Martin Gruenberg.

Sistemul bancar din SUA rămâne rezistent și are o bază solidă, în mare parte datorită reformelor care au fost implementate după criza financiară care au asigurat garanții mai bune pentru industria bancară. Aceste reforme combinate cu acțiunile de astăzi demonstrează angajamentul nostru de a lua măsurile necesare pentru a ne asigura că economiile deponenților rămân în siguranță”, au mai adăugat oficialii FED.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Vasile Tarlev Intră în cursa pentru Președinția Republicii Moldova

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vasile Tarlev, și-a anunțat oficial candidatura la alegerile prezidențiale care vor avea loc în toamna acestui an. Aceasta vine în contextul solicitărilor și îndemnurilor din partea cetățenilor, care au determinat decizia sa de a se implica mai activ în viața politică și economică a țării. Tarlev, într-o declarație recentă, a

Micii producători vor putea beneficia de granturi de până la 500 de mii de lei

Guvernul a aprobat, astăzi, Programul de sprijin al micilor producători. Acesta prevede că micii producători – întreprinderi cu o cifră de afaceri anuală de până la 5 milioane de lei și cu până la 9 angajați – vor primi finanțare nerambursabilă de cel mult 70% din valoarea proiectului investițional, dar nu mai mult de 500

Șefa statului a discutat cu 28 de șefi de raioane despre referendumul de aderare la UE

Președinta Maia Sandu a avut o nouă rundă de consultări despre organizarea referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Șefa statului a discutat cu 28 de președinți și vicepreședinți de raioane și i-a chemat să susțină și să promoveze parcursul european al țării, subliniind că integrarea europeană va aduce beneficii tuturor comunităților, indiferent de

Apple pregătește lansarea primului său iPhone pliabil în 2026

Apple, gigantul tehnologic din Cupertino, California, intenționează să revoluționeze din nou piața smartphone-urilor prin lansarea unui iPhone pliabil în 2026, marcând astfel cea mai semnificativă schimbare de design pentru cel mai popular produs al său. Această mișcare este văzută ca o încercare de a imita succesul Samsung Electronics, care a deschis drumul în segmentul telefoanelor

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share