9 țări europene promit noi arme grele pentru Ucraina

Share

Nouă țări europene au promis un sprijin militar suplimentar Ucrainei, care va ajuta forțele să treacă de la “rezistența la expulzarea forțelor rusești”, potrivit unei declarații comune publicate de guvernul britanic în urma unei reuniuni la Tallinn, în Estonia.

Recunoaștem că echiparea Ucrainei pentru a alunga Rusia de pe teritoriul său este la fel de importantă ca și echiparea ei pentru a apăra ceea ce are deja”, au afirmat acestea în declarație. Această ultimă promisiune vine înaintea unei reuniuni a Grupului de apărare a Ucrainei care va avea loc vineri la Ramstein, în Germania, prezidată de secretarul american al apărării Lloyd Austin.

Dincolo de sprijinul continuu pentru Ucraina, iată ce au promis țările:

Danemarca: Antrenarea forțelor ucrainene. Această țară a donat sau a finanțat un ajutor militar în valoare de aproape 600 de milioane de euro (aproximativ 649 de milioane de dolari).

Republica Cehă: Creșterea capacităților de producție pentru muniție de calibru mare, obuziere și transportoare blindate de trupe; creșterea capacității de întreținere, reparații și operațiuni.

Estonia: Zeci de obuziere FH-70 de 155 mm și D-30 de 122 mm; mii de cartușe de artilerie de 155 mm; vehicule de sprijin pentru unitățile de artilerie; sute de lansatoare de grenade antitanc Carl-Gustaf M2 cu muniție cu valori de înlocuire totale de aproximativ 113 milioane de euro (aproximativ 122 milioane de dolari) și instruire pentru sute de soldați ucraineni.

Letonia: Zeci de sisteme de apărare antiaeriană portabile Stinger; două elicoptere M-17; zeci de mitraliere cu muniție; câteva zeci de vehicule aeriene fără pilot (UAV); piese de schimb pentru obuziere M109 și instruirea a aproximativ 2.000 de soldați ucraineni în diverse programe.

Lituania: Pachet de sprijin în valoare de 125 de milioane de euro (aproximativ 135 de milioane de dolari) constând în zeci de tunuri antiaeriene L-70 cu zeci de mii de muniții; două elicoptere Mi-8 cu o valoare totală de înlocuire de aproximativ 85 de milioane de euro (aproximativ 92 de milioane de dolari); 40 de milioane de euro (aproximativ 43,3 milioane de dolari) pentru achiziții precum drone, dispozitive optice, dispozitive termo-vizuale și drone și 2 milioane de euro (aproximativ 2,1 milioane de dolari) către Fondul internațional britanic pentru finanțarea proiectelor de achiziții de armament greu.

Polonia: tunuri antiaeriene S-60 cu 70.000 de bucăți de muniție; 42 de vehicule de luptă pentru infanterie donate deja; pachete de instruire pentru două batalioane mecanizate; mai multe obuziere Krab de 155 mm și diverse tipuri de muniție.

Slovacia: Creșterea producției de obuziere, echipamente de deminare și muniție; instruirea soldaților ucraineni și extinderea instruirii conform cerințelor Ucrainei.

Marea Britanie: Tancuri Challenger 2 cu vehicule blindate de recuperare și reparații; tunuri autopropulsate AS90 de 155 mm; alte sute de vehicule blindate și protejate; capacități de spargere a câmpurilor minate și de creare de punți; alte zeci de sisteme aeriene fără echipaj; 100.000 de cartușe de artilerie; rachete cu sistem de lansare multiplă ghidată (GMLRS); rachete de apărare aeriană Starstreak; rachete de apărare aeriană cu rază medie de acțiune; 600 de muniții antitanc Brimstone; piese de schimb pentru recondiționarea a până la o sută de tancuri și vehicule de luptă de infanterie ucrainene; continuarea instruirii soldaților și coordonarea Fondului internațional pentru Ucraina, care a strâns aproape 600 de milioane de lire sterline (aproximativ 742 de dolari. 7 milioane de euro) cu ajutorul partenerilor.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

O nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC” vine din  SUA

Nouă speranță, pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat Nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat medicamentul Jaypirca, dezvoltat de compania Eli Lilly. Administraţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) a dat o a doua aprobare pentru medicamentul Jaypirca al companiei Eli Lilly,

O delegație din SUA, în vizită la Poliția de Frontieră a Republicii Moldova

La 01 decembrie 2023, Poliția de Frontieră a primit în vizită reprezentanții Agenției de Apărare și Reducere a Amenințărilor a Departamentului Apărării al SUA (DTRA). În cadrul discuțiilor, s-a efectuat o prezentare detaliată a activității desfășurate de către Poliția de Frontieră și evoluțiile înregistrate la frontiera de stat în această perioadă, fiind evidențiate rezultatele obținute

Cutremur cu magnitudinea 4,8 în județul Buzău, resimțit și în Republica Moldova

Un cutremur mediu cu magnitudinea 4,8 pe Richter s-a produs în noaptea de duminică spre luni, la ora 0:05, în zona seismică Vrancea, județul Buzău, România, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), notează Agerpres. Mai mulți internauți din Republica Moldova au scris că au resimțit seismul. Seismul, de intensitate

O nouă companie aeriană vine în Republica Moldova

O nouă compania low-cost va ateriza în curând pe Aeroportul Internațional de la Chișinău, susține ministrul Infrastructurii Andrei Spînu. „Eurowings, compania low-cost a grupului Lufthansa, va zbura de la Chișinău spre Stuttgart și Cologne, Germania. Primele zboruri vor începe din 1 mai 2024. Biletele vor fi disponibile începând cu săptămâna viitoare. Chișinău – Stuttgart: în

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share