S-a cerut majorarea tarifului pentru serviciul de transport al energiei

Share

Întreprinderea de Stat Moldelectrica a solicitat la Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) majorarea tarifului pentru serviciul de transport al energiei electrice, comunică zidezi.md.

Astfel, Moldelectrica a solicitat ca noul tarif pentru serviciul de transport al energiei să fie de 26,43 bani pentru un kWh, ceea ce este cu circa 82% mai mult decât actualul tarif de 14,50 bani pentru un kWh, rămas în vigoare încă din anul 2015.

Potrivit Moldelectrica necesitatea ajustării tarifului este argumentată printr-o serie de factori, precum rata inflației, cursul de schimb al leului față de dolar, dar mai ales de creșterea volumul de consum tehnologic de energie electrică până la 3,5% din volumul transportat (164,3 milioane kWh), în timp ce în 2021 a fost de 2,56% (116,3 milioane kWh).

Creșterea semnificativă a pierderilor și consumului tehnologic în rețea se atestă în special din martie 2022 și este o consecință a sincronizării sistemului energetic al Republcii Moldova și Ucrainei la cu cel al Europei continentale, începând cu 16 martie 2022.

Moldelectrica susține că saltul pierderilor în rețeaua de transport se datorează „majorării fluxurilor de putere pe liniile LEA 400 kV lsaccea-Vulcănești, LEA 400 kV Vulcănești-CERS Moldovenească (Moldgres), precum și pe liniile 330 kV din tranzitul CERS Moldovenească-Chișinău-Strășeni-Bălți-CHE Dnestrovsc”.

De asemenea, întreprinderea susține că „majorarea fluxului de putere activă (MW) pe liniile indicate și, respectiv, a valorii curentului electric (A) cauzează o creștere în proporție la patrat a pierderilor de putere pe liniile electrice; majorarea fluxurilor de putere pe tranzitele 110 kV dintre stațiile electrice Vulcănești-Comrat-Chișinău”.

Cauza principală a majorării valorilor fluxurilor de putere pe LEA sunt fluxurile de buclă din sistemul electroenergetic al Ucrainei prin sistemele energetice ale României și Moldovei, după interconectarea acestora cu sistemul energetic al Europe continentale”, explică administrația Moldelectrica.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

O nouă companie aeriană vine în Republica Moldova

O nouă compania low-cost va ateriza în curând pe Aeroportul Internațional de la Chișinău, susține ministrul Infrastructurii Andrei Spînu. „Eurowings, compania low-cost a grupului Lufthansa, va zbura de la Chișinău spre Stuttgart și Cologne, Germania. Primele zboruri vor începe din 1 mai 2024. Biletele vor fi disponibile începând cu săptămâna viitoare. Chișinău – Stuttgart: în

Singapore vrea să-și construiască insule artificiale pentru a-și proteja teritoriul

Singapore intenţionează să construiască insule artificiale în largul coastei sale estice pentru a-şi proteja o parte a teritoriului de creşterea nivelului mării cauzată de schimbările climatice. Studiile de inginerie şi de impact asupra mediului ce vor fi realizate în cadrul unui proiect denumit „Long Island” vor începe în 2024 şi vor dura cinci ani, a

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi în valoare totală de peste 3,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii și a programelor de studii. Investițiile sunt susținute de Proiectul „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială. Cu resursele alocate instituția va conceptualiza

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share