Republica Moldova trebuie să-și reducă dependența de Centrala Cuciurgan

Share

Fostul premier al României, Ludovic Orban, susține că Republica Moldova trebuie să-și reducă dependența energetică de Centrala de la Cuciurgan, pe care o califică drept o spălătorie de bani, în condițiile în care MGRES nu achită pentru gazul folosit în procesul de producere a energiei.

Astfel, fostul premier al României spune că obiectivul strategic al Republicii Moldova trebuie să fie reorientarea spre piața energetică din România, prin crearea infrastructurii necesare de transport.

Potrivit ex-premierului României, autoritățile de la Chișinău și București ar fi trebuit să poarte discuții consistente privind posibilitățile de stocare a gazului în România, la un preț avantajos. În prezent, Republica Moldova își stochează volumele de gaz în Ucraina, țară aflată în război.

Ludovic Orban mai spune că într-un viitor nu foarte îndepărtat România va fi capabilă să-și asigure consumul intern de gaz și să livreze Republicii Moldova volumele necesare.

„Îmi pare rău că România nu s-a gândit la stocarea gazului Republicii Moldova la un preț competitiv și în România. E adevărat, noi avem niște condiționalități stabilite la nivel european, să aprovizionăm în proporție de 90% depozitele subterane, dar eu cred că era loc pentru stocare de gaz suplimentar.

Problema ține de capacitatea de transport și livrare, iar aici mai sunt multe lucruri de făcut. Interconectarea energetică este fundamentală pentru Republica Moldova care nu are depozite și resurse de gaz. România are resurse de gaz, când va începe exploatarea zăcământului de la Caragele, din regiunea Buzăului, noi vom avea o producție de gaz care va depăși consumul intern.

Vom avea gaz pe care putem să-l furnizăm la un preț rezonabil Republicii Moldova”, a spus ex-premierul României, Ludovic Orban, în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

În același context, Ludovic Orban a sugerat guvernării de la Chișinău să-și seteze drept prioritate renunțarea la energia electrică produsă de Centrala de la Cuciurgan. Potrivit ex-premierului român, MGRES este o entitate dubioasă, parte a unui circuit ciudat de bani.

„La capitolul energie electrică și noi am avut o perioadă proastă, timp de 25 de ani nu prea s-au făcut investiții serioase în creșterea producției de energie electrică, dar pe măsură ce vor fi finalizate investițiile care sunt acum în curs, România își va crește capacitatea de a produce energie electrică și va putea să aprovizioneze piața de energie electrică din Republica Moldova la prețuri net avantajoase.

Din punctul meu de vedere, trebuie redusă dependența de Centrala de la Cuciurgan. Centrala de la Cuciurgan este administrată de o companie legată de Gazprom, care ia gaz de la Moldovagaz, care la rândul ei ia gaz de la Gazprom.

Este un circuit ciudat al banilor. E o spălătorie de bani, pentru că Centrala de la Cuciurgan nu plătește cantitățile de gaz pe care le folosește. Acest lanț al slăbiciunilor, la un moment dat, se poate rupe.

Guvernul ar trebui să urmărească drept obiectiv strategic reducerea dependenței și interconectarea cu rețelele din România”, a mai spus Orban.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Meta a lansat un generator de imagini bazat pe AI

Generatorul de imagini pe care Meta urmează să-l implementeze în unele din produsele sale este acum disponibil de sine stătător. Meta va oferi, în curând, mai multe funcţii de AI în Facebook, Instagram şi WhatsApp, printre acestea numărându-se posibilitatea generării imaginilor pe baza comenzilor scrise. Înainte de asta, însă, compania a lansat un site, unde

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share