Producătorii de mere beneficiază de consultanță americană gratuită în crearea cooperativelor de marketing

Share


Producătorii moldoveni de mere beneficiază în perioada 16-28 ianuarie de consultanță gratuită în crearea cooperativelor de marketing din partea unui voluntar al Programului USAID „Farmer-to-Farmer”, implementat de CNFA Moldova.

Bruce Bailey dispune de o vastă experiență în dezvoltarea agriculturii și asigurarea securității alimentare într-o serie de state din Asia și Africa. Expertul va asista în principal un grup de fermieri membri ai Asociației „Moldova Fruct”, interesați în fondarea unei cooperative de marketing.

Expertiza sa va consta în determinarea modelului optim de cooperativă, stabilirea beneficiilor potențiale, a listei de servicii ce vor fi prestate și a criteriilor ce trebuie întrunite de producători pentru a deveni membri ai noii entități.
Alte aspecte importante ale asistenței acordate referă la asigurarea unei calități omogene a producției, crearea mecanismelor de control al calității, planificarea vânzărilor, identificarea piețelor de desfacere.

Programul vizitei lui Bruce Bailey în țara noastră include traning-uri pentru producătorii agricoli, vizite pe teren, inclusiv la piețe și târguri de produse ecologice.

Voluntarul va efectua un studiu de caz privind experiența de cooperare sau comercializare în comun existentă în țara noastră, o evaluare a necesităților și a cadrului legal, elaborarea unei strategii și a unui plan de acțiuni al viitoarei cooperative.

În țara noastră sunt peste două mii de producători de fructe. Aceștia se confruntă în prezent cu dificultăți legate de prețuri majorate la inpturi, operațiuni de logistică și de comercializare a producției.

Aproximativ 97 la sută din livrările de mere moldovenești erau destinate anterior pieței rusești, iar o parte dintre ele au fost redirecționate în ultimii ani spre statele UE, precum și spre țările Orientului Mijlociu.

Deși în Republica Moldova se discută de foarte mult timp despre cooperativele de marketing și s-au făcut mai multe încercări de a promova acest mecanism de comercializare a producției, antreprenorii agricoli nu au manifestat până acum interes față de acesta.

„Din lipsa de cooperare avem cel puțin 25% de venituri ratate din vânzări și plătim cu cel puțin 15% mai mult pentru inputuri. Nu-i târziu să ne cooperăm: pentru irigare, ca să învățăm tehnologii, soiuri noi și ca să intrăm pe noi piețe de desfacere”, susține Vitalie Gorincioi, președintele Asociației „Moldova Fruct”.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Meta a lansat un generator de imagini bazat pe AI

Generatorul de imagini pe care Meta urmează să-l implementeze în unele din produsele sale este acum disponibil de sine stătător. Meta va oferi, în curând, mai multe funcţii de AI în Facebook, Instagram şi WhatsApp, printre acestea numărându-se posibilitatea generării imaginilor pe baza comenzilor scrise. Înainte de asta, însă, compania a lansat un site, unde

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share