Producătorii de mere beneficiază de consultanță americană gratuită în crearea cooperativelor de marketing

Share


Producătorii moldoveni de mere beneficiază în perioada 16-28 ianuarie de consultanță gratuită în crearea cooperativelor de marketing din partea unui voluntar al Programului USAID „Farmer-to-Farmer”, implementat de CNFA Moldova.

Bruce Bailey dispune de o vastă experiență în dezvoltarea agriculturii și asigurarea securității alimentare într-o serie de state din Asia și Africa. Expertul va asista în principal un grup de fermieri membri ai Asociației „Moldova Fruct”, interesați în fondarea unei cooperative de marketing.

Expertiza sa va consta în determinarea modelului optim de cooperativă, stabilirea beneficiilor potențiale, a listei de servicii ce vor fi prestate și a criteriilor ce trebuie întrunite de producători pentru a deveni membri ai noii entități.
Alte aspecte importante ale asistenței acordate referă la asigurarea unei calități omogene a producției, crearea mecanismelor de control al calității, planificarea vânzărilor, identificarea piețelor de desfacere.

Programul vizitei lui Bruce Bailey în țara noastră include traning-uri pentru producătorii agricoli, vizite pe teren, inclusiv la piețe și târguri de produse ecologice.

Voluntarul va efectua un studiu de caz privind experiența de cooperare sau comercializare în comun existentă în țara noastră, o evaluare a necesităților și a cadrului legal, elaborarea unei strategii și a unui plan de acțiuni al viitoarei cooperative.

În țara noastră sunt peste două mii de producători de fructe. Aceștia se confruntă în prezent cu dificultăți legate de prețuri majorate la inpturi, operațiuni de logistică și de comercializare a producției.

Aproximativ 97 la sută din livrările de mere moldovenești erau destinate anterior pieței rusești, iar o parte dintre ele au fost redirecționate în ultimii ani spre statele UE, precum și spre țările Orientului Mijlociu.

Deși în Republica Moldova se discută de foarte mult timp despre cooperativele de marketing și s-au făcut mai multe încercări de a promova acest mecanism de comercializare a producției, antreprenorii agricoli nu au manifestat până acum interes față de acesta.

„Din lipsa de cooperare avem cel puțin 25% de venituri ratate din vânzări și plătim cu cel puțin 15% mai mult pentru inputuri. Nu-i târziu să ne cooperăm: pentru irigare, ca să învățăm tehnologii, soiuri noi și ca să intrăm pe noi piețe de desfacere”, susține Vitalie Gorincioi, președintele Asociației „Moldova Fruct”.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Amenzi și 200 de ore de muncă neremunerată pentru arderea vegetației uscate

Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul pentru Protecția Mediului, nouă indivizi au fost amendati recent pentru incendierea vegetației uscate în intervalul 11 aprilie 2024 – 17 aprilie 2024, conform comunicatului emis de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). „Astfel, în urma măsurilor de profilaxie s-a constatat o descreștere a

Percheziții într-un dosar de contrabandă cu obiecte din metale prețioase

Sub coordonarea procurorilor PCCOCS, ofițerii Serviciului Vamal au efectuat patru percheziții în cadrul unei investigații penale privind contrabanda cu obiecte din metale prețioase, evaluată la suma de 1.584.290 de lei. Potrivit Serviciului Vamal, la această etapă cu statul de bănuit în dosar este un cetățean moldovean care a fost depistat la vama Leușeni, cu obiecte

METEO: Prognoza meteo pentru sfârșitul săptămânii

Meteorologii anunță pentru vineri, 19 aprilie, o vreme predominant noroasă, fără precipitații semnificative. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) indică un vânt care va sufla din Nord-Vest, de la slab la moderat, cu posibile intensificări izolate. Vremea va fi influențată de o zonă cu presiune atmosferică normală, iar noaptea se pot aștepta ploi slabe izolate. Temperaturile

SA „Floarea Soarelui” a onorat toate obligațiile către agricultori

Societatea pe acțiuni „Floarea Soarelui” a confirmat că și-a achitat toate datoriile către agricultori conform contractelor încheiate. Anunțul a fost făcut astăzi la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), unde a avut loc a treia rundă de discuții între producătorii și procesatorii de semințe de floarea-soarelui, prin intermediul unei videoconferințe. Pe ordinea de zi s-au

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share