Federația Rusă, complot împotriva merelor moldovenești

Asociația horticultorilor din Rusia a solicitat prim-ministrului Federației Ruse, Mihail Mișustin, limitarea importului de mere din Moldova - Producătorii ruși nu-și doresc concurenți în condițiile unei recolte record, comunică zidezi.md
Share

Asociația horticultorilor din Rusia a solicitat prim-ministrului Federației Ruse, Mihail Mișustin, limitarea importului de mere din Moldova. În acest mod, scrie Kommersant, producătorii ruși încearcă să-și rezolve propriile probleme și nu și-ar dori concurenți în condițiile unei recolte record, comunică zidezi.md.

Inițiatorii demersului au punctat că problema limitării sau interzicerii totale a importului de fructe străine în perioada recoltării în masă și vânzării recoltei în interiorul țării a fost discutată „la nivel de guvern”, dar până acum „rămâne nerezolvată”.

Potrivit sursei citate, anul acesta în Rusia a fost depozitată o recoltă record de mere, care poate fi comercializată până în vara anului 2023. Mai mult, potrivit horticultorilor din Rusia, producătorii ruși sunt dezavantajați de „concurență neloială”. „Prețul de cost este în continuă creștere, în ultimii trei ani a crescut cu 50%, iar prețul de vânzare rămâne la același nivel”, se arată în apel.

Decizia de ridicare a interdicției de import a merelor moldovenești, introdusă la 15 august 2022, a fost luată de Rosselhoznadzor la 1 decembrie 2022 și s-a referit la 20 de întreprinderi din Moldova. Alte 12 întreprinderi din R.Moldova au primit permisiunea de a-și plasa produsele în Rusia pe 2 decembrie. Pe site-ul Rosselhoznadzor se spune că decizia e luată în urma unei analize, inclusiv a costurilor de producție în creștere.

Potrivit Moldova Fruct, în acest an, producția globală de mere în Moldova a fost de circa 400 de mii de tone, ceea ce constituie cu 40% mai puțin decât anul precedent. În perioada iulie-octombrie s-au exportat 31 de mii de tone de mere. Totodată, se estimează că din recolta curentă circa 240 de mii de tone vor fi livrate pentru procesare, iar 12 mii de tone au fost deja comercializate pe piața locală. În depozitele frigorifice, la data de 1 noiembrie, erau stocate aproximativ 117 mii de tone de mere, ceea ce este mai puțin cu aproximativ 100 mii de tone, față de anul trecut.

În R. Moldova recolta de mere a fost în acest an cu 40% mai mică, din cauza secetei și a înghețurilor. Exporturile de mere din R. Moldova au scăzut dramatic în noiembrie, inclusiv din cauza recoltei slabe, a prețurilor mici de pe piețele externe și a embargoului rusesc.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

O nouă companie aeriană vine în Republica Moldova

O nouă compania low-cost va ateriza în curând pe Aeroportul Internațional de la Chișinău, susține ministrul Infrastructurii Andrei Spînu. „Eurowings, compania low-cost a grupului Lufthansa, va zbura de la Chișinău spre Stuttgart și Cologne, Germania. Primele zboruri vor începe din 1 mai 2024. Biletele vor fi disponibile începând cu săptămâna viitoare. Chișinău – Stuttgart: în

Singapore vrea să-și construiască insule artificiale pentru a-și proteja teritoriul

Singapore intenţionează să construiască insule artificiale în largul coastei sale estice pentru a-şi proteja o parte a teritoriului de creşterea nivelului mării cauzată de schimbările climatice. Studiile de inginerie şi de impact asupra mediului ce vor fi realizate în cadrul unui proiect denumit „Long Island” vor începe în 2024 şi vor dura cinci ani, a

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi în valoare totală de peste 3,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii și a programelor de studii. Investițiile sunt susținute de Proiectul „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială. Cu resursele alocate instituția va conceptualiza

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share