Facilități la exportul în UE pentru companiile din Republica Moldova

Share

Agenții economici din Republica Moldova pot exporta mărfuri în Uniunea Europeană în baza unor facilități acordate pe principiul de reciprocitate. Pentru a avea prioritate la traversarea frontierelor, companiile trebuie să obțină statutul de agenți economici autorizați (AEO). Asta presupune investiții în securitatea lanțului de aprovizionare și un control intern mai riguros în ceea ce privește securitatea și siguranța transporturilor de mărfuri. Republica Moldova este prima țară din regiune care a obținut recunoașterea reciprocă AEO, iar aceste beneficii sunt salutate de agenții economici.

Fabrica de conserve de la Soroca exportă majoritatea produselor în țările UE. Războiul din Ucraina și perturbarea, în consecință, a lanțurilor logistice au cauzat situații când camioanele au staționat și câteva zile în vamă, spune Silvia Brăguța, manageră pe transport și logistică la această întreprindere.

„Unii parteneri de afaceri de prin august ne-au întrebat dacă deținem statutul de agent economic autorizat, iar șoferii ne-au spus că au avut facilități la vămuire, înainte ca aceste avantaje să între în vigoare pentru cei din Republica Moldova. Fiecare partener care solicită marfa noastră vrea să o primească cât mai repede”, afirmă Silvia Brăguța, evidențiind că așteptările companiei e ca acest tratament prioritar să reducă timpul de traversare a frontierei.

Până acum peste 100 de companii au obținut statutul de agent economic autorizat, care trebuie confirmat periodic, declară ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi.

„Agenții economici autorizați au anumite avantaje la traversarea frontierei, prin existența unor piste special destinate, dar și a unor formalități vamale accelerate. Este foarte important ca titularii autorizațiilor AEO să fie responsabili, să respecte angajamentele luate”, punctează ministrul Dumitru Budianschi.

Republica Moldova a implementat Programul Agent Economic Autorizat începând cu anul 2014. Aceste avantaje au fost negociate cu UE din 2020. Începând cu 1 noiembrie 2022, prin decizia de recunoaștere reciprocă a programelor AEO ale Uniunii Europene și ale Republicii Moldova, titularii de statut AEO – pentru securitate și siguranță sunt reciproc acceptați, fiindu-le acordate toate beneficiile deciziei.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Meta a lansat un generator de imagini bazat pe AI

Generatorul de imagini pe care Meta urmează să-l implementeze în unele din produsele sale este acum disponibil de sine stătător. Meta va oferi, în curând, mai multe funcţii de AI în Facebook, Instagram şi WhatsApp, printre acestea numărându-se posibilitatea generării imaginilor pe baza comenzilor scrise. Înainte de asta, însă, compania a lansat un site, unde

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share