Cetățenii vor beneficia de servicii publice modernizate la costuri reduse

Share

Înregistrarea actelor de stare civilă, a afacerilor, modificările actelor de constituire și a datelor din Registrul de stat pentru unitățile de drept deja înregistrate vor putea fi efectuate prin mijloace electronice de comunicare.

În cadrul ședinței de astăzi, Executivul a aprobat noile concepte de dezvoltare a Sistemelor informaționale „Acte de stare civilă” (ASC) și „Registrul de stat al unităților de drept” (RSUD), deținute de către Agenția Servicii Publice (ASP). Noile canale de interacțiune vor contribui semnificativ la reducerea costurilor de perfectare a actelor, inclusiv pentru cetățenii Republicii Moldova care se află în străinătate și dețin semnături electronice avansate calificate. Activitatea este realizată în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale în Republica Moldova” (MGSP), implementat de Agenția de Guvernare Electronică (AGE).

Sistemele informaționale menționate vor asigura automatizarea tuturor proceselor în cadrul prestării serviciilor de stare civilă și de înregistrare a unităților de drept, va realiza un nou model de interacțiune cu solicitanții de servicii – prin mijloace electronice de comunicare.

Odată cu implementarea noilor sisteme informaționale RSUD și ASC, vor fi create condiții pentru migrarea acestora pe platforma MCloud și efectuarea schimbului de date cu alte sisteme informaționale prin intermediul platformei MConnect, precum și integrarea lor cu serviciile MSign, MPass, MPay, MNotify și MLog.

Dezvoltarea Sistemelor informaționale „Registrul de stat al unităților de drept” și „Acte de stare civilă”, precum și menținerea funcțională pe o perioadă de un an de zile din ziua dării în exploatare a sistemului se va realiza din contul mijloacelor proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale”. Conform estimărilor, costul investiției pentru dezvoltarea SI RSUD este de cca 6,2 milioane lei. Alte cca 10 milioane lei sunt preconizate pentru dezvoltarea SI ASC. Finanţarea ulterioară a sistemelor se va efectua din veniturile Agenţiei Servicii Publice, obţinute din prestarea serviciilor publice.

Proiectul „Modernizarea serviciilor guvernamentale în Republica Moldova” (MGSP) este implementat cu suportul Grupului Banca Mondială și contribuția Guvernului R. Moldova în perioada anilor 2018 – 2023. În cadrul Proiectului urmează a fi modernizate peste 80 de servicii publice, inclusiv o parte din serviciile prestate de către Agenția Servicii Publice, în baza Acordului de colaborare dintre AGE și ASP din 13.01.2020.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Vasile Tarlev Intră în cursa pentru Președinția Republicii Moldova

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vasile Tarlev, și-a anunțat oficial candidatura la alegerile prezidențiale care vor avea loc în toamna acestui an. Aceasta vine în contextul solicitărilor și îndemnurilor din partea cetățenilor, care au determinat decizia sa de a se implica mai activ în viața politică și economică a țării. Tarlev, într-o declarație recentă, a

Micii producători vor putea beneficia de granturi de până la 500 de mii de lei

Guvernul a aprobat, astăzi, Programul de sprijin al micilor producători. Acesta prevede că micii producători – întreprinderi cu o cifră de afaceri anuală de până la 5 milioane de lei și cu până la 9 angajați – vor primi finanțare nerambursabilă de cel mult 70% din valoarea proiectului investițional, dar nu mai mult de 500

Șefa statului a discutat cu 28 de șefi de raioane despre referendumul de aderare la UE

Președinta Maia Sandu a avut o nouă rundă de consultări despre organizarea referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Șefa statului a discutat cu 28 de președinți și vicepreședinți de raioane și i-a chemat să susțină și să promoveze parcursul european al țării, subliniind că integrarea europeană va aduce beneficii tuturor comunităților, indiferent de

Apple pregătește lansarea primului său iPhone pliabil în 2026

Apple, gigantul tehnologic din Cupertino, California, intenționează să revoluționeze din nou piața smartphone-urilor prin lansarea unui iPhone pliabil în 2026, marcând astfel cea mai semnificativă schimbare de design pentru cel mai popular produs al său. Această mișcare este văzută ca o încercare de a imita succesul Samsung Electronics, care a deschis drumul în segmentul telefoanelor

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share