Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Share

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova.

Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Investiții de milioane de euro în producția de energie regenerabilă

„Parcul este amplasat în comuna Budești, mun. Chișinău, fiind extins pe o suprafață de 7,4 hectare și are capacitatea de circa 6 MW. Conform proiectului, urmează a fi instalate 18 invertoare de tip Huawei SG330KTL-H1 și 10 715 panouri fotovoltaice de tip Risen – RSM144-560MDG”, a declarat pentru Mold-Street.com Mihai Gîdei, directorul Navitas Energy.

Costul investiției este de circa patru milioane euro, iar centrala electrică va permite generarea unei cantități de energie electrică de peste 7,2 milioane kWh pe an, adaugă managerul.

Potrivit lui Gîdei, aceasta nu e singura investiție în acest sector a Navitas Energy SRL, care a obținut anterior de la ANRE statut eligibil pentru 0,980 MW pentru centrale fotovoltaice, care urmau a fi plasate pe 17 posturi de distribuție centrale (PDC).

Astfel, în perioada mai – iulie 2023, au fost date în exploatare 17 centrale fotovoltaice amplasate în municipiul Chișinău, pe acoperișurile a 17 PDC care aparțin Premier Energy Distribution SA. Capacitatea totală a centralelor este circa un MW, fiind montate invertoare de tip Sungrow și panouri fotovoltaice de tip Swiss Solar AG 500, iar costul investiției este de circa 860.000 de euro.

Instalațiile vor permite generarea unei cantități de energie electrică de peste 1,2 milioane kWh pe an.

În afară de aceasta, la sfârșitul lunii septembrie 2023, a fost dat în exploatare parcul fotovoltaic Iargara 1, amplasat în orașul Iargara, raionul Leova, pe un teren cu o suprafață de 2 hectare, costul investiției fiind de 891.408 Euro. Capacitatea centralei este de circa un MW și va permite generarea unei cantități de energie electrică de peste 1,4 milioane kWh pe an.

Mihai Gîdei, directorul Navitas Energy adaugă că, pe parcursul lunii decembrie, urmează a fi puse în exploatare și parcurile fotovoltaice Tvardița 1 și Tvardița 2, cu o capacitate de peste 2 MW.

Amplasate pe o suprafață de 5,23 hectare, în localitatea Tvardița, raionul Taraclia, acestea au necesitat investiții de circa 1,74 milioane euro. Se estimează că centrala electrică va permite generarea unei cantități de energie electrică de peste 2,8 milioane kWh pe an.

11 MW în 2023, 21 MW în 2024

„Până la finalul acestui an, Navitas Energy are ca obiectiv să conecteze la sistemul electric circa 11 MW de instalații fotovoltaice. Energia verde, generată de parcurile fotovoltaice date în exploatare de către Navitas Energy în anul 2023, va înlocui energia produsă din carburanți fosili, contribuind astfel la reducerea emisiilor de bioxid de carbon cu 13,2 de tone de CO2 anual”, a precizat Mihai Gâdei.

Energia produsă de panourile fotovoltaice, în cazul centralelor care dețin statut eligibil, va fi comercializată către Furnizorul Central Energocom SA, iar în cazul restul centralelor – pe piața internă, pentru a satisface acoperirea necesităților de consum a clienților Navitas Energy SRL, cât și pentru a o exporta pe piețele din România și Ucraina.

Pentru anul 2024, obiectivul companiei este de a iniția construcția centralelor electrice fotovoltaice noi și a da în exploatare alți 21 MW.

Menționăm că Navitas Energy a fost fondată la finele anului 2020 de Joseco Holding Co. Limited din Cipru, parte a grupului EMMA Capital din Cehia (controlat de milionarul Jiri Smejc), care din august 2019 deține și companiile Premier Energy și Premier Energy Distribution din Republica Moldova.

În prezent, Navitas Energy activează pe piața liberă a energiei electrice și, pe lângă investiții în centrale electrice, se ocupă de exportul/importul energiei electrice produsă din sursele regenerabile de energie din țară, cât și tranzitul între țările învecinate – România și Ucraina. Totodată, este parte responsabilă de echilibrare și oferă și servicii de prognoză a producerii energiei electrice de către centrale eoliene și solare.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Biden s-a întâlnit cu văduva și fiica lui Navalnîi / VIDEO

Joe Biden s-a întâlnit joi, la San Francisco, în California, cu Iulia şi Daşa Navalnaia, văduva şi fiica opozantului rus Alexei Navalnîi care a murit în închisoare săptămâna trecută, iar şeful Casei Albe a lăudat „un om de un curaj incredibil”. În cadrul acestei întâlniri, care a fost ţinută departe de ochii presă, preşedintele american

Browser-ul Chrome lansează o funcţie de scris cu ajutorul AI

Google a început să implementeze în browser-ul Chrome o facilitate care foloseşte inteligenţa artificială pentru a ajuta utilizatorii să compună sau să completeze diverse texte. Bazată pe modelul lingvistic Gemini, care tocmai şi-a pierdut temporar abilitatea de a genera imagini istorice din cauza inexactităţilor flagrante produse, noul instrument se numeşte „Help me write”. Help me

Marko Șevcenko: Coloana a 5-a reprezintă un pericol mare pentru Ucraina și R.Moldova

„Coloana a 5-a a fost și este un mare pericol pentru Ucraina și, la fel, Republica Moldova. De acest lucru trebuie să se ocupe instituțiile care se ocupă de securitate. Faptele care reies inclusiv din mass-media arată că acest lucru trebuie luat în foarte serios”, a declarat ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, într-un interviu

Atac cibernetic masiv la Poșta Moldovei, serviciile au fost sistate

Poșta Moldovei a fost supusă unui atac cibernetic masiv în cursul zilei de 20 februarie. Prestarea serviciilor poștale și financiare a fost parțial reluată abia astăzi, 21 februarie, iar echipa tehnică încă lucrează la remedierea problemei. „Vă aducem la cunoștință că, sistemul informatic al întreprinderii a fost supus unui atac cibernetic de tip ransomeware care

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share