Aeroportul din Chișinău revine în custodia statului

Aeroportul Internațional Chișinău (KIV), concesionat anterior de o companie controlată de oligarhul fugar Ilan Șor, a revenit în proprietatea statului
Share

Aeroportul Internațional Chișinău, concesionat anterior de o companie controlată de oligarhul fugar Ilan Șor, a revenit în proprietatea statului.

Potrivit ministrului Justiției al Republicii Moldova, Sergiu Litvinenco, o decizie în acest sens a fost luată astăzi de Curtea de Apel Chișinău. Astfel, el a mai subliniat că „decizia este definitivă și executorie”.

De cealaltă parte, compania Avia Invest a venit cu o reacție, calificând drept ilegală hotărârea Curții de Apel Chișinău privind rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului din Chișinău. De asemenea, compania susține că va contesta această decizie la Curtea Supremă de Justiție.

Aeroportul Internațional Chișinău a fost concesionat în toamna anului 2013 de către compania Avia Invest pe o perioadă de 49 de ani. Președinte al Consiliului de Administrație Avia Invest a fost controversatul om de afaceri și politicianul fugar Ilan Șor. Firma și-a schimbat de mai multe ori acționarii și nu se cunoaște cu exactitate cine este beneficiarul final al acesteia.

În iulie 2020, Agenția Proprietății Publice a notificat despre rezilierea Contractului de concesiune a activelor aflate în gestiunea Aeroportului Internațional Chișinău și a terenului aferent, unul dintre motive fiind neîndeplinirea angajamentelor contractuale.

Compania Avia Invest, despre decizia Curții de Apel Chișinău: „Este ilegală și va fi atacată la CSJ. Rezilierea contractului costă statul peste 90 de milioane de euro”

Reprezentanții companiei Avia Invest, care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău, afirmă că „decizia Curții de Apel din 23 noiembrie este ilegală și va fi atacată necondiționat la Curtea Supremă de Justiție”. Totodată, aceștia susțin că rezilierea contractului „presupune o returnare obligatorie a investițiilor, care în prezent sunt de peste 90 de milioane de euro”.

Motivul rezilierii, presupusa neprezentare a unei garanții privind executarea conștiincioasă a contractului, este absolut absurd și chiar bizar. Cel puțin prin faptul că în baza actelor emise de instanțe în prezent, contractul de asigurare este valabil și obligatoriu din punct de vedere juridic.

(…) Este evident că asupra instanțelor s-au făcut presiuni politice, ceea ce reiese clar din numeroasele declarații ale liderilor de stat, care au insistat cu orice preț să ia astfel de decizii, chiar și prin cauzarea de prejudicii statului.

Autoritățile moldovenești trebuie să înțeleagă clar și să cunoască consecințele deciziei ilegale a Curții de Apel Chișinău din 24 noiembrie 2022 – returnarea necondiționată a tuturor investițiilor, mai ales că acestea sunt confirmate atât de APP în sine, cât și de auditurile internaționale anuale aprobate de APP din 2013 până în 2021”, menționează Avia Invest într-un comunicat.

Felicitări poporului Republicii Moldova. Este meritul vostru”, a scris ministrul Sergiu Litvinenco.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

O nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC” vine din  SUA

Nouă speranță, pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat Nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat medicamentul Jaypirca, dezvoltat de compania Eli Lilly. Administraţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) a dat o a doua aprobare pentru medicamentul Jaypirca al companiei Eli Lilly,

O delegație din SUA, în vizită la Poliția de Frontieră a Republicii Moldova

La 01 decembrie 2023, Poliția de Frontieră a primit în vizită reprezentanții Agenției de Apărare și Reducere a Amenințărilor a Departamentului Apărării al SUA (DTRA). În cadrul discuțiilor, s-a efectuat o prezentare detaliată a activității desfășurate de către Poliția de Frontieră și evoluțiile înregistrate la frontiera de stat în această perioadă, fiind evidențiate rezultatele obținute

Cutremur cu magnitudinea 4,8 în județul Buzău, resimțit și în Republica Moldova

Un cutremur mediu cu magnitudinea 4,8 pe Richter s-a produs în noaptea de duminică spre luni, la ora 0:05, în zona seismică Vrancea, județul Buzău, România, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), notează Agerpres. Mai mulți internauți din Republica Moldova au scris că au resimțit seismul. Seismul, de intensitate

O nouă companie aeriană vine în Republica Moldova

O nouă compania low-cost va ateriza în curând pe Aeroportul Internațional de la Chișinău, susține ministrul Infrastructurii Andrei Spînu. „Eurowings, compania low-cost a grupului Lufthansa, va zbura de la Chișinău spre Stuttgart și Cologne, Germania. Primele zboruri vor începe din 1 mai 2024. Biletele vor fi disponibile începând cu săptămâna viitoare. Chișinău – Stuttgart: în

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share