36,4 mil. euro pentru aprovizionarea cu apă și canalizare în raionul Cahul

Share

Perspectivele de dezvoltare a sectorului de aprovizionare cu apă și sanitație, bazate pe prioritățile naționale de dezvoltare a sectorului, au fost discutate, astăzi, în cadrul unei întruniri cu participarea reprezentanților Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale pe domeniu, ai Agențiilor de dezvoltare regională, reprezentanți ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

La ședință a fost analizată situația curentă în domeniu, în particular, cadrul strategic național de politici bazat pe Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”, Programul de guvernare „Moldova vremurilor bune”, Strategia de alimentare cu apă și sanitație (2014 – 2030) și Strategia națională de dezvoltare regională a Republicii Moldova pentru anii 2022–2028. La fel, s-a discutat despre importanța implicării Guvernului de la Chișinău în proiectele de apă și sanitație, deoarece localitățile adesea nu au buget pentru a veni cu contribuție proprie în implementarea proiectelor din finanțare externă.

Totodată, au fost trecute în revistă rezultatele în sectorul AAS, obținute în perioada 2017-2020, proiectele AAS finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, dar și cele finanțate cu suportul GIZ Moldova și UE, angajamentele curente și proiectele aflate în curs de implementare.

În intervenția sa, secretarul de stat în domeniul dezvoltare regională, Ana Mardare, a prezentat viziunea de dezvoltare a sectorului AAS, cu accent pe principalele provocări și priorități. Printre acestea au fost evidențiate preluarea de către MIDR a domeniului infrastructură AAS, aprobarea secțiunii specializate „Aprovizionare cu apă și sanitație” a Planului de Amenajare a Teritoriului Național, actualizarea cadrului normativ în domeniu, extinderea rețelelor de aprovizionare cu apă calitativă prin cooperarea transfrontalieră etc.

„Sectorul AAS la nivel național necesită investiții foarte mari. Aceasta presupune evident implicarea instituțiilor financiare ale statului, precum și a partenerilor noștri externi, pentru construcția infrastructurii ce ține de acest sector. Avem proiecte importante în curs de implementare în toate regiunile de dezvoltare ale țării, susținute financiar de FNDRL, GIZ și UE.”, susține Ana Mardare.

În acest sens, secretarul de stat s-a referit la proiectele cu finanțare externă, aflate în curs de implementare, cum ar fi:
Aprovizionarea cu apă și canalizare în raionul Cahul – 36,4 mil. euro, din partea Guvernului Germaniei și UE. Proiectul include:

 • construcția stației de epurare a apelor uzate;
 • construcția stației de captare nouă;
 • construcția stație de tratare a apei potabile;
 • extinderea rețelelor de aprovizionare cu apă și canalizare în localitățile din proximitatea mun. Cahul.

Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală – 27,65 mil. euro din partea Guvernului Germaniei și din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală. Proiectul include:

 • construcția apeductului Chișinău-Strășeni-Călărași cu extinderea rețelelor de aprovizionare cu apă în localitățile din aceste 2 raioane.

Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova – 45,6 mil. euro din partea Asociației Internaționale pentru Dezvoltare și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Proiectul include:

 • construcția stațiilor de epurare a apelor uzate în mun. Soroca și mun. Comrat;
 • construcția sistemului de aprovizionare cu apă potabilă în r-nul Rîșcani Cluster-Prut;
 • continuarea construcției apeductului magistral Cahul-Lebedenco-Pelinei-Gavanoasa, conectarea or, Vulcănești și Alexandru Ioan Cuza;
 • construcția facilităților igienico-sanitare în cca 100 instituții de înv și circa 26 instituții medicale în raioanele Soroca, Găgăuzia, Rîșcani, Cahul etc.

Construcția stației de tratare a apei potabile în mun. Edineț– 3,92 mil. euro din partea UE și contribuție beneficiar. Proiectul include:

 • construcția stației de tratare a apei potabile mun. Edineț;
 • reabilitare aducțiunii de la captare până la stația de tratare.

Alte proiecte finanțate de UE, GIZ și Guvernul Elveției.


În privința finanțării alocate din contul FNDRL, Ana Mardare a menționat că în Documentul Unic de Program pentru 2022-2024, au fost incluse 26 proiecte de dezvoltare regională, cu un cost total de 1 436,4 mil. lei și 152 proiecte de dezvoltare locală, cu un cost total de 1 039,3 mil. lei.

Secretarul de stat a subliniat că estimativ, în urma implementării proiectelor de dezvoltare în domeniu, vor fi construite sute de km de rețele de aprovizionare cu apă, sonde arteziene, stații de captare a apei, stații de tratare, iar mii de locuitori din țară vor avea acces la servicii îmbunătățite de apă și canalizare.

Menționăm că evenimentul de astăzi a fost organizat cu sprijinul programului „EU4Moldova: Comunități Locale”, o inițiativă a Echipei Europa, finanțată de Uniunea Europeană, guvernele Germaniei, Austriei și Poloniei.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share