Cum au tras buhaiul de coadă la Târgul Colindătorilor

Share

„Târgul colindătorilor”, organizat de Guvernul Republicii Moldova în perioada 23 decembrie 2022 – 7 ianuarie 2023, în Scuarul Palatului „Nicolae Sulac”, s-a încheiat.

Tot ce s-a întâmplat anul acesta cu ocazia sărbătorilor de iarnă a fost un tribut adus tradiției, cu cei care păstrează datinile și folclorul la nivel local, aduși la Chișinău, dar și cu artiștii mari ai țării, îndemnați să împartă feeria Crăciunului pe scenele Caselor de Cultură din satele și orașele Moldovei.

„Când m-au telefonat să ne anunțe că vin „Lăutarii”, am crezut că e o glumă. Nu poți să-ți bați așa joc de oameni, mi-am zis, și am pus receptorul. Iată că e pe bune!

E cel mai frumos dar de Crăciun, din toate câte puteau fi, de partea Guvernului, Ministerului Culturii, acest concert pe scena Casei de Cultură din Edineț, acolo de unde a pornit maestrul Nicolae Botgros, Nordul țării fiind leagănul și pista de lansare a unui număr impunător de instrumentiști valoroși. Vă mulțumim!”, a menționat Angela Bazatin, de la secția Cultură a r. Edineț.

Și Ministerul Culturii, la rândul său, mulțumește publicului, căci pentru oameni sunt acestea toate, dar și celor ce au acceptat provocarea de a aduce sărbătoarea în inimi, în Casele de Cultură locale.

Orchestrele de Muzică Populară „Mugurel” și „Folclor”, Orchestra Națională „Lăutarii”, Ansamblul de cântece și dansuri populare „Fluieraș”, Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare „Joc”, Formația „Milenium”, Vitalie Dani, Nelli Ciobanu etc.

Aceste ansambluri naționale și artiști emeriți au susținut, în parte, concerte în Grimăncăuți, r. Briceni; Sadaclia, r. Basarabeasca; s. Văsieni, r. Ialoveni; s. Molovata, r. Dubăsari; s. Cobîlea, r. Șoldănești, dar și în orașele Edineț, Sîngerei, Strășeni, Cimișlia, Ocnița, Ștefan Vodă, Drochia și Bălți, manifestări ghidate de OCI „Moldova Concert”, director Andrei Locoman.

De cealaltă parte, tradițiile și obiceiurile strămoșești din ciclul sărbătorilor de iarnă și meșteșugurile tradiționale din cele mai diverse localități ale Republicii Moldova au bucurat cetățenii orașului Chișinău și oaspeții capitalei la „Târgul colindătorilor”, organizat de Guvernul Republicii Moldova în perioada 23 decembrie 2022 – 7 ianuarie 2023, în Scuarul Palatului „Nicolae Sulac”.

Ministerul Culturii, cu efortul Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI), directoare Silvia Zagoreanu, a organizat târgul meșterilor populari și programele artistice cu participarea formaţiilor din teritoriu, în cadrul concertelor desfăşurate în fiecare zi de vineri, sâmbătă şi duminică pe perioada evenimentului.

47 de formații artistice de amatori și interpreţi de muzică populară au creat atmosfera de sărbătoare cântând, dansând, aducând în scenă inepuizabila bogăție a repertoriului de colinde, urături și datini de iarnă – dovadă incontestabilă a vechimii și frumuseții acestor obiceiuri perpetuate în timp de poporul român.

20 de meșteri populari de diverse genuri (arta costumului popular, arta prosopului popular, prelucrarea fibrelor vegetale, lemnăritul, arta ceramicii, confecționarea instrumentelor populare, țesutul covoarelor, prelucrarea pieilor, confecționarea bijuteriilor etc.) au avut ocazia să roadele creațiilor meșteșugărești din atelierele lor, să discute cu publicul vizitator, să facă schimb de experiență.

O premieră a fost prima ediție a Festivalului național al tradițiilor și obiceiurilor de iarnă „Colindăm din sat în sat”, organizat pe 25 decembrie de către CNCPPCI, întru promovarea Colindatului de ceată bărbătească, element inclus în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural al umanităţii.

12 formații folclorice și cete de colindători bărbați au participat la Festival, reprezentând aria geografică Nord, Sud și Centru a țării. Alaiurile au dat culoare Târgului Colindătorilor prin densitatea repertorială, diversitatea costumelor și elementelor de recuzită tradiţională.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Meta a lansat un generator de imagini bazat pe AI

Generatorul de imagini pe care Meta urmează să-l implementeze în unele din produsele sale este acum disponibil de sine stătător. Meta va oferi, în curând, mai multe funcţii de AI în Facebook, Instagram şi WhatsApp, printre acestea numărându-se posibilitatea generării imaginilor pe baza comenzilor scrise. Înainte de asta, însă, compania a lansat un site, unde

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share